вторник, 01 декември 2020
Начало » Политика
Защо София е така услужлива към Ердоган

Б. Борисов пред Нова ТВ: "България е страшно уязвима, аз трябва да запазя всячески добри отношения с Турция"
14 август 2016, неделя
Иван Бедров
Източник: Дойче веле

София предаде на Анкара човек, когото режимът в Турция смята за финансист на т.нар. „паралелна държава“ на Гюлен. Защо българското правителство е толкова услужливо към Ердоган?

„Гоу бек Търкия!“, ревяха здрави мъжаги в онзи видеозапис от границата на България с Турция, който „проби“ в медиите по цял свят. Случаят се превърна в символ на неспазването на закони и правила и замяната им със самоуправство и налагане на страстите над нормите. Едва ли българските полицаи са използвали същия израз, докато са откарвали Абдуллах Бююк до границата с Турция, но посланието на държавата България в този случай е същото: Гоу бек и не питай за закона!

Кой клати властта на Ердоган?

Абдуллах Бююк е турски предприемач, занимава се с хостинг, казва, че има стотици хиляди клиенти в родината си. Открито говори за принадлежността си към движението „Хизмет“ на живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен. Преди 11 месеца турски съд постановява задържане на Бююк, но още преди изпълнението на мярката той нарушава забраната да напуска страната и се озовава в България. Следва искане за екстрадиция и турският бизнесмен е задържан на 17 февруари. После и Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд отказват да уважат искането на турската държава с мотива, че „молбата за екстрадиция за престъпления от общ характер има за цел преследване на исканото лице на основание политическите му убеждения“.

Няколко месеца и един опит за преврат по-късно, решенията на българските съдилища се оказват излишни, министърът на вътрешните работи нарича Бююк „заплаха за националната сигурност“, полицията го задържа в софийския квартал „Младост“ след „рутинна проверка“, а служителите на дирекция „Миграция“ го товарят на един автомобил и го предават „в чувал“ на дежурните на турския граничен пункт Капъкуле.

И МВР признава, че тук има нарушение на закона, защото това не е станало в присъствието на представител на омбудсмана и на правозащитна организация.

Какво се е променило от решението на съда насам?

На 15 юли в Турция бе извършен неуспешен опит за преврат, в резултат на който загинаха близо 250 души, а над 2000 бяха ранени. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини бившия си съратник Фетуллах Гюлен и движението му, което властите вече наричат ФЕТО (Терористична организация на Фетуллах Гюлен).

Последваха чистки с десетки хиляди арести и уволнения. Преди десет дни външният министър Мевлют Чавушоглу заяви на митинг в Анталия: „В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат".

Към онзи момент българските власти повтаряха, че има съдебни решения и Абдуллах Бююк може да бъде предаден на Турция само след евентуално ново искане за екстрадиция с нови обвинения, което да доведе до различно съдебно решение.

Формално турският бизнесмен е предаден заради неуреден статут – независимо от съдебния отказ за екстрадиция, той е получил отказ за политическо убежище от вицепрезидента Маргарита Попова и сам бил прекратил процедурата си – по думите на представители на МВР – за закрила пред Държавната агенция за бежанците.

В България със сигурност има много други чужденци, чиито статут не е изряден, но „рутинните проверки“ не водят толкова бързо до тяхното задържане и предаване.

Броени часове след предаването на Бююк на Турция, Реджеп Тайип Ердоган вече даде София за пример: „В България беше заловен още един техен финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция“.

С това целият кръг от детайлна фактология не само се затваря, но и става излишен – Турция просто е поискала един човек, а България просто го е дала.

Без оглед на законови и международни задължения за спазване на правата на човека.

Защо България слуша Ердоган?

Най-вероятно случаят „Абдуллах Бююк“ е поставен върху много по-голяма и по-подробна карта от геополитически зависимости и интереси.

Вероятно премиерът Бойко Борисов е натоварен и с някаква излизаща от границите на България отговорност заради предстоящото му след две седмици пътуване до Турция за среща с Ердоган, което ще бъде веднага последвано и от посещение в Германия при Ангела Меркел.

Вероятно поредното раздаване на картите за т.нар. големи енергийни проекти събужда отново познати икономически апетити, особено след стоплянето на отношенията между Турция и Русия.

Вероятно могат да бъдат посочени още много фактори, които принуждават българското правителство да поднесе този скандален подарък на Ердоган.

сигналът към българските избиратели е ужасяващ: ние ще се договаряме зад гърба ви, не сме длъжни да ви обясняваме какво правим, а освен това ще загърбим законността и човечността.

Случаят „Бююк“ скандализира.

Засега обаче единствената реакция е на „Протестна мрежа“: „След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста „Ватерлоо“ в Лондон доживяхме и екстрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции“, се казва в позицията.

Политическите партии мълчат. Представителите на правителството се замерват с противоречиви и неясна думи.

А когато нещо толкова скандално не може да бъде обяснено и защитено смислено, тогава започват съмненията.

И след публикациите в приближени до Ердоган медии преди месеци, че Турция разполага с данни за контрабандата на български цигари в Близкия изток и заради това е забранила на Доган и Пеевски да влизат в страната, напълно резонно е хората да се питат: А дали пък в двореца „Чанкая“ няма една папка, която да прави българските управляващи толкова услужливи?Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Няма пряк път до мястото, където си заслужава да идем.
Бевърли Силс


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!