четвъртък, 04 март 2021
Начало » Политика
Защо София е така услужлива към Ердоган

Б. Борисов пред Нова ТВ: "България е страшно уязвима, аз трябва да запазя всячески добри отношения с Турция"
14 август 2016, неделя
Иван Бедров
Източник: Дойче веле

София предаде на Анкара човек, когото режимът в Турция смята за финансист на т.нар. „паралелна държава“ на Гюлен. Защо българското правителство е толкова услужливо към Ердоган?

„Гоу бек Търкия!“, ревяха здрави мъжаги в онзи видеозапис от границата на България с Турция, който „проби“ в медиите по цял свят. Случаят се превърна в символ на неспазването на закони и правила и замяната им със самоуправство и налагане на страстите над нормите. Едва ли българските полицаи са използвали същия израз, докато са откарвали Абдуллах Бююк до границата с Турция, но посланието на държавата България в този случай е същото: Гоу бек и не питай за закона!

Кой клати властта на Ердоган?

Абдуллах Бююк е турски предприемач, занимава се с хостинг, казва, че има стотици хиляди клиенти в родината си. Открито говори за принадлежността си към движението „Хизмет“ на живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен. Преди 11 месеца турски съд постановява задържане на Бююк, но още преди изпълнението на мярката той нарушава забраната да напуска страната и се озовава в България. Следва искане за екстрадиция и турският бизнесмен е задържан на 17 февруари. После и Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд отказват да уважат искането на турската държава с мотива, че „молбата за екстрадиция за престъпления от общ характер има за цел преследване на исканото лице на основание политическите му убеждения“.

Няколко месеца и един опит за преврат по-късно, решенията на българските съдилища се оказват излишни, министърът на вътрешните работи нарича Бююк „заплаха за националната сигурност“, полицията го задържа в софийския квартал „Младост“ след „рутинна проверка“, а служителите на дирекция „Миграция“ го товарят на един автомобил и го предават „в чувал“ на дежурните на турския граничен пункт Капъкуле.

И МВР признава, че тук има нарушение на закона, защото това не е станало в присъствието на представител на омбудсмана и на правозащитна организация.

Какво се е променило от решението на съда насам?

На 15 юли в Турция бе извършен неуспешен опит за преврат, в резултат на който загинаха близо 250 души, а над 2000 бяха ранени. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини бившия си съратник Фетуллах Гюлен и движението му, което властите вече наричат ФЕТО (Терористична организация на Фетуллах Гюлен).

Последваха чистки с десетки хиляди арести и уволнения. Преди десет дни външният министър Мевлют Чавушоглу заяви на митинг в Анталия: „В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат".

Към онзи момент българските власти повтаряха, че има съдебни решения и Абдуллах Бююк може да бъде предаден на Турция само след евентуално ново искане за екстрадиция с нови обвинения, което да доведе до различно съдебно решение.

Формално турският бизнесмен е предаден заради неуреден статут – независимо от съдебния отказ за екстрадиция, той е получил отказ за политическо убежище от вицепрезидента Маргарита Попова и сам бил прекратил процедурата си – по думите на представители на МВР – за закрила пред Държавната агенция за бежанците.

В България със сигурност има много други чужденци, чиито статут не е изряден, но „рутинните проверки“ не водят толкова бързо до тяхното задържане и предаване.

Броени часове след предаването на Бююк на Турция, Реджеп Тайип Ердоган вече даде София за пример: „В България беше заловен още един техен финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция“.

С това целият кръг от детайлна фактология не само се затваря, но и става излишен – Турция просто е поискала един човек, а България просто го е дала.

Без оглед на законови и международни задължения за спазване на правата на човека.

Защо България слуша Ердоган?

Най-вероятно случаят „Абдуллах Бююк“ е поставен върху много по-голяма и по-подробна карта от геополитически зависимости и интереси.

Вероятно премиерът Бойко Борисов е натоварен и с някаква излизаща от границите на България отговорност заради предстоящото му след две седмици пътуване до Турция за среща с Ердоган, което ще бъде веднага последвано и от посещение в Германия при Ангела Меркел.

Вероятно поредното раздаване на картите за т.нар. големи енергийни проекти събужда отново познати икономически апетити, особено след стоплянето на отношенията между Турция и Русия.

Вероятно могат да бъдат посочени още много фактори, които принуждават българското правителство да поднесе този скандален подарък на Ердоган.

сигналът към българските избиратели е ужасяващ: ние ще се договаряме зад гърба ви, не сме длъжни да ви обясняваме какво правим, а освен това ще загърбим законността и човечността.

Случаят „Бююк“ скандализира.

Засега обаче единствената реакция е на „Протестна мрежа“: „След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста „Ватерлоо“ в Лондон доживяхме и екстрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции“, се казва в позицията.

Политическите партии мълчат. Представителите на правителството се замерват с противоречиви и неясна думи.

А когато нещо толкова скандално не може да бъде обяснено и защитено смислено, тогава започват съмненията.

И след публикациите в приближени до Ердоган медии преди месеци, че Турция разполага с данни за контрабандата на български цигари в Близкия изток и заради това е забранила на Доган и Пеевски да влизат в страната, напълно резонно е хората да се питат: А дали пък в двореца „Чанкая“ няма една папка, която да прави българските управляващи толкова услужливи?Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Пътят към къщата на приятел никога не е дълъг...
Датска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!