вторник, 28 септември 2021
Начало » Бургас » Страната » Театър и музика » Свят
Московски сити балет гостува в Бургас с „Ромео и Жулиета“

16 ноември 2016, сряда
Ракурс

Театър "Смирнов Балет", или както е известен по света Московски сити балет (Moscow City Ballet), за първи път идва в България с постановката "Ромео и Жулиета".

На 27 ноември в Държавната опера бургазлии ще имат възможността да видят оригиналната постановка на Виктор Викторович Смирнов-Голованов по музика на Сергей Прокофиев, съобщават организаторите. Балетният спектакъл ще бъде представен в София на 24 ноември в зала 1 на НДК и във Варна на 26 ноември - Двореца на културата и спорта. Билети могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM. Цената е от 30 до 90 лева.

В класическата любовна драма „Ромео и Жулиета“ участват 50 млади балетисти, които критиката нарича „млади звезди“. Повечето от тях са танцували на известни сцени, но, привлечени от новите идеи на Виктор Викторович Смирнов-Голованов, влизат в състава на създадената през 1988 г. първа частна балетна трупа в Москва. През 1988 г. балет-майсторът, поставил забележителния спектакъл „Анна Каренина“, съвместно с Мая Плисецкая, е знаел на какво залага: нови идеи, талантлив и млад колектив... И постига успех, за който мечтае всеки балетен театър. Обичан от публиката, оценяван високо от критиката, търсен за световните сцени, на Московския сити балет никога не са липсвали предизвикателства и покани за световни сцени. Той просто върви по своя път – дългия път на голямото изкуство. От съществуването на театъра досега са поставени 10 балета и са играни над 20 000 спектакъла.

„Версията на "Ромео и Жулиета" постига дълбочина и красота, която рядко може да се види на сцената. В такива силноемоционални води обикновено се стига до засенчване на останалия актьорски състав, но тук всеки има своето безупречно участие в целия спектакъл. Красива хореография, намерено перфектно решение за осветление (Евгений Селиванов), костюми (Марина Ершова и Тамара Чигирева), невероятен кордебалет и изряден във всяко отношение оркестър. Какво повече да се каже за тази постановка, освен че не бива да бъде пропусната от зрителя“. Такива са отзивите за балетния спектакъл на Острова. За първи път зад граница Московският сити балет изтръгва аплодисментите на публиката в Сеул, след това бурно ги аплодират във Великобритания и Северна Ирландия, Япония, Белгия, Германия, Израел, Египет, Тайван, Хонконг, Китай, Португалия, Филипините, Сингапур, САЩ...

Най-големия си балетен проект Смирнов-Голованов посвещава на Людмила Нерубащенко - любима и негова спътница до последния му земен ден през 2013 г. Оттогава тя поема художественото ръководство на театъра.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!