сряда, 20 януари 2021
Начало » Бургас » Киносалон
Филм на Светослав Овчаров откри 15-ия „София филм фест на брега“


Фото: Лина Главинова
17 март 2017, петък
Ракурс

Със световната премиера на черно-белия филм на Светослав Овчаров „Врагове“ стартира 15-ото издание на „София филм фест на брега“.

На официалната церемония по откриването присъстваха художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров, директорът на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов, зам-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и Кристина Ингилизова – пълномощник на „София филм фест“ в Бургас.

Традиционно станалите вече любими на бургазлии валсове на духовия оркестър приветстваха гостите на фестивала преди началото на прожекцията.

Във филма „Врагове“ на Светослав Овчаров и продуцента Светла Цоцоркова, които заедно с актьорите Валентин Ганев и Димитър Овчаров присъстваха на прожекцията, е показан един по-нетрадиционен поглед към войната. Режисьорът ни внушава, че дори в ужасите на войната присъства и хуморът, който неминуемо съществува в типично мъжка среда. Животът и смъртта, подвигът и саможертвата са моралните категории, върху които разсъждава успешно с езика на кинематографията режисьорът. Безсмислието на войната и на воинските „подвизи“ са показани индиректно в твърде необичайни ситуации, често с неизменния за режисьора широк светоглед.Лина Главинова

Жури в състав проф. Георги Дюлгеров, Йорданка Ананиева, Христо Димитров - Хиндо, Александра Ингилизова, д-р Пепа Ралчева, Мария Бенчева и Тони Минасян ще определи най-добрия филм от конкурсната програма, който ще бъде удостоен с наградата „Сребриста чайка“. Публиката също ще награди своя фаворит със „Сребриста чайка“, като гласува по шестобалната система след края на всяка прожекция.

12-те късометражни филмчета от конкурсната програма „Джеймисън“ ще бъдат показани с вход свободен и в Бургас от понеделник до четвъртък от 17 часа. Филмът с най-висока оценка ще получи специална награда – Златен плакет от областния управител Вълчо Чолаков.

Вторият фестивален ден продължава с прожекции от 16, 18 и 20 часа на филмите „Кучета“ на Богдан Мирика, „Непознатото момиче“ на братя Дарден и „Лудетини“ на Паоло Вирдзи.

„София филм фест на брега“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Бургас, Арт Фест и ДТ „Адриана Будевска“. Спонсори на фестивала са: книжарници „Хеликон“, Черноморски институт, Хотел „България“, „Деметра“, Бургасцвет 90, Черноморско злато, Гранд Хотел Поморие, Триа Сити Център, Торти Марс, Гранд Хотел и Спа Приморец, Съдърланд Глобъл Сървисиз.

Ракурс е медиен партньор на фестивала от 2012 година.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Не вървете след никого, вървете само след себе си.
Буда


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!