неделя, 28 февруари 2021
Начало » Политика
Патриотите – (за)строители на съвременна България

16 май 2017, вторник
Татяна Ваксберг
Източник: Дойче веле

Обединените патриоти решиха да навлязат с гръм и трясък в полето на екологията: първият им законопроект е лобистки по дух и антиекологичен по съдържание.
И ще позволи да продължи безобразното застрояване на Черноморието.


Българският национализъм намери ново амплоа – ще се бори с екологията. В деловодството на парламента е внесен законопроект, който практически позволява да се застрояват дюните по брега на Черно море в близките 3 години. Две неща в случая са удивителни: дързостта на проекта и неговите автори. Основните вносители на текста са петима депутати от Обединените патриоти – националистическа формация, известна със своята инвалидност в разбирането на хуманизма, но някак не особено прочута с мнение по въпросите на екологията. Докато сега я виждаме да нахлува с рогата напред на този терен.

Фактите

Проектозаконът, внесен на 10 май, е за изменение на Закона за опазване на земеделските земи. Текстът е от само няколко реда. С тях се удължава срокът, в който може да се застрояват земеделски земи с променено предназначение.
Както уточнява Тома Белев от Зелените, повече от половината дюни по българското Черноморие са тъкмо такива земи.

Срокът, в който те биха могли да се застрояват по сега действащото законодателство, изтича на 23 май.

На 10 май обаче петима от Обединените патриоти и трима от ГЕРБ предложиха удължаване на този срок с още три години.

Според групата природозащитници, организираща довечера протест срещу новия проектозакон, става дума за лобистки предложения, които биха облагодетелствали инвеститорите в Камчийски пясъци, Шабла, Тюленово, Корал, Карадере, Иракли и Синеморец. Според “Да, България!”, предложението носи и други рискове - освен унищожението на природата:застрояването би обезличило българския туристически продукт, като увеличи евтината леглова база, вместо да предложи екологичен туризъм.

Нелепо за крайна десница

Навлизането на Обединените патриоти в полето на екологията, при това по този начин, е необичайно за крайните десници в Европа. За повечето от тях е свойствено патриотарското прокламиране на уникалната природа в съответната страна, а не предприемането на стъпки, които биха разрушили тази уникалност. Унгарската Йоббик дори стига дотам, че се бори срещу “инвазивната флора от чужбина”, която щяла да разруши изконно унгарските растения – теза, която може да звучи нездравомислещо, но в основата ѝ е добре познатото възвеличаване на всичко национално, съвсем в духа на крайните десници.

Френският политик от Зелените Яник Жадо твърди пред британския Гардиън, че след като дълго време са отбягвали темата за екологията сега националистите в Дания, Унгария, Холандия и Франция се опитват да се присламчат към нея – без да имат план и без да могат да предложат нещо консистентно, но във всички случаи те все повече говорят за защита на природата.
В началото на годината Марин льо Пен дори направи крайно дясно екологично движение, което да налага “патриотичната платформа” в дискусиите, засягащи проблеми на околната среда.

За българската крайна десница това не важи.

До този момент са известни твърде малко действия на националистите в полето на екологията, и то предимно в случаи, когато става дума за нарушители от ромски произход.
НФСБ, например, понякога алармира за проблеми на околната среда, ако става дума за незаконно сметище или незаконно строителство, но обикновено дава да се разбере, че ако нарушителите имат по-”приемлив” произход, нарушенията не биха били проблем.

Що се отнася до сегашното им предложение, то дава заявка за нова политика в тази област.

Заради трите му основни характеристики: първият законопроект, внесен от Обединените патриоти, е лобистки по дух и антиекологичен по съдържание.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен.
Фридрих Ницше


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!