петък, 07 октомври 2022
Начало » Бургас » Киносалон
Емоционално с архивни кадри започна 20-ото издание на “София филм фест на брега”


Фото: Андриана Андреева
01 април 2022, петък
Ракурс

Късометражен филм с архивни кадри от изминалите 19 издания на “София филм фест на брега” бе показан снощи преди официалната церемония по откриване на 20-ия юбилеен “София филм фест на брега” в Бургас и развълнува бургазлии.

Общо 19 филмчета, създадени от екип от режисьори и монтажисти през изминалите месеци, по едно за всяко едно от изданията на фестивала от създаването му до 2021 година, ще бъдат показани преди прожекциите на филмите от програмата в дните до 8 април.

“Подготовката за 20-ото юбилейно издание и монтирането на архивните филми ни върнаха назад в миналото, което направи работата ни още по-емоционална от по принцип. Припомнихме си забравени моменти и случки, които предизвикаха у нас както радост, така и тъга. Искрено се надяваме да са докоснали и вас.”, с тези думи главният организатор Кристина Ингилизова поздрави зрителите след прожекцията на 26-минутния филм “От 1 до 20”. “Филмчето, което изгледахте, се състои от 19 малки филма, сега се опитахме малко по-сгъстено да проследим хронологията на фестивала и да отдадем почит на тези, с които фестивалът започна - Йорданка Ингилизова, съпругът й Георги Ингилизов, които вече не са сред нас, госпожа Маруся Любчева, която повярва в нас и ни подаде ръка, община Бургас, която през годините ни подкрепяше, Борислав Чакринов и хората от театъра.”, каза художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров.

“Благодаря на проф. Дюлгеров, благодаря на Данчето Ингилизова, на Жоро Ингилизов, че преди много години, вече 20, имаха куража да създадат това събитие в Бургас и Бургас стана вторият град след София, който всъщност прие София филм фест и София филм фест получи излаз на море. И това го направи пълноценен фестивал, можем скромно да кажем. Това е едно събитие, което си е отвоювало място в културния календар на Бургас. Ценното е, че този фестивал създаде една споделена емоция, че създаде публика, която има нужда от филми, след които се говори, които предизвикват диалог между зрителите и създателите му.”, с тези думи зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева приветства бургаските зрители.

Организаторите отдават почит на всички съмишленици на фестивала през годините му, като част от тях са поканени като почетни гости на юбилейното издание. Почетно тази година е и журито, което ще присъди Наградата на Община Бургас “Сребриста чайка”, а публиката ще награди своя фаворит с втората статуетка “Сребриста чайка”.
Георги Дюлгеров, Кристина Ингилизова и Диана Саватева дадоха старт на филмовия празник с традиционните думи “Откриваме 20-и София филм фест на брега, след което бе показан българският филм “Рибена кост” на режисьора Драгомир Шолев, който заедно с продуцента Росица Вълканова и Деян Донков в една от главните роли, поздрави публиката от сцената на зала “Тончо Русев” в Културен дом НХК, където се провежда фестивала.

Днес в пресзоната на “София филм фест на брега” те разказваха за идеята и перипетиите около създаването на филма и 8-годишната му история.

Билети за 20-ото издание на “София филм фест на брега” се продават на касата в Културен дом НХК, а точното работно време на касата е обявено на страницата на фестивала burgas.siff.bg и във фейсбук https://www.facebook.com/sffnabrega.

Цената на редовен билет е 8 лв, а с намаление за пенсионери и учащи - 5 лв. За най-големите киномани отново има карти с намаление.

20-ият “София филм фест на брега” ще се проведе до 8 април 2022 г. в Културен дом НХК в Бургас и се организира от Арт Фест, с финансовата подкрепа на Община Бургас. Спонсори на събитието са книжарници “Хеликон”, Порт България Уест АД, фирма “Деметра”, Триа Сити Център, Гранд Хотел и СПА Приморец, Офис 1 Суперстор, Сладкарска верига “Роза”, Фамилен хотел “Чиплакофф” , Гранд хотел и спа “Приморец”, Гранд хотел “Поморие”.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Истинската любов не позволява на обичания да не обича.
Данте


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!