събота, 16 януари 2021
Начало » Страната » Киносалон
Почина Свобода Бъчварова

27 юни 2012, сряда
Ракурс
Източник: vesti.bg

На 87 години след едноседмичен престой в бразилска болница, вследствие на кръвоизлив, е починала голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова.


Свобода Бъчварова е автор на сценариите на забележителни филми като "Опасен чар", "Бързо, акуратно, окончателно", "Не знам, не чух, не видях", "Между релсите" и др. Тя беше един от петимата сценаристи на сериала "На всеки километър". По мотиви от романа й "Литургия за Илинден" е създаден филмът "Мера според мера", а по петтомния й роман "Земя за прицел" - филмът "Жребият".

Свобода Бъчварова е родена в Благоевград в семейство на левичари. Един от идеалите им е свободата и така кръщават дъщеря си. Заради репресиите срещу левите през 1925 г. семейството бяга в Европа - Виена, Франция, за да се спре в Белгия. През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където участва в съпротивата срещу нацистката окупация и е убит през 1943 г.

Свобода тръгва по пътя на баща си. Става активистка на РМС, арестуват я, изтезават я в полицията, интернират я... В София през 1951 г. започва работа в апарата на ЦК на БКП, после - във в. "Работническо дело". Но се изявява като прекалено свободомислеща, като волнодумец.

Популяризира нови идеи, надява се на всеки полъх на "размразяване", след който обаче идва още по-тежък идеологически терор. Пращат я "на завет" в кинематографията, но тя и там влиза в конфликт с разни величия на деня.

Като автор и редактор работи в Киноцентъра до 1987 г., когато е уволнена, Свобода Бъчварова е в основата на проектите на някои нашумели филми: "На всеки километър" (съавтор на сценария), "Между релсите" и "Опасен чар" (сценарист), "Мера според мера" (автор на романа "Литургия за Илинден", който е в основата на сценария), а като редактор - на големите български филми "Авантаж", "Мъжки времена", "Козият рог" и др.

Нейни са петтомният роман "Земя за прицел", книгите "Великденска ваканция", "Приключенията на Фильо и Макензен", "Телеграма с много неизвестни" и др.

От 1989 г. Свобода Бъчварова живее със семейството на дъщеря си в Бразилия.

През 2005 г. бившият президент Георги Първанов я награждава по случай 80-тата й годишнина с орден „Стара планина”. През 2008 г. тя за последен път се връща в България, за да представи "По особено мъчителен начин" - 2000 страници, събрани в три тома, които сама определя   за "книгата на живота ми".Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Който обича да марширува, напразно има мозък в главата - гръбначният би бил достатъчен.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!