вторник, 28 септември 2021
Начало » Бургас » Изкуство и книги
Созопол стяга седма лятна „Аполония”

05 юли 2012, четвъртък
Ракурс

Академията на изкуствата в Созопол събира млади таланти от цял свят

Седмата Лятна Академия на изкуствата започва от 13 и ще продължи до 25 юли. В нея ще се проведат шест майсторски класа по класически музикални инструменти и уъркшоп по живопис.

Лятна Академия на изкуствата – Созопол е място, където се събират талантливи млади хора от средните и висшите учебни заведения по изкуства от страната и чужбина без възрастови ограничения, които развиват и усъвършенстват своя талант пред погледа на преподаватели с утвърдени световни имена, съобщи Gramofona.com.

След успеха на предишните шест издания, където имаше участници от Франция, Гърция, Южна Корея, Бразилия, Турция, през 2012 г. в плановете на организаторите е залегнало разширяване на палитрата от специалности и жанрове.

Новата специалност тази година е оперно пеене с преподавател голямата оперна прима Стефка Естатиева. Oт 1989 г. Евстатиева живее в САЩ. Преподавателската й дейност включва майсторски класове, вокален педагог в колеж в Дейтона Бийч-Флорида и в частното си студио в Ню Рошел-Ню Йорк, жури на международни конкурси. Тя е член на NATS (национална организация на вокални преподаватели) и NOA (национална оперна асоциация). Пяла е във всички големи оперни театри: Ла Скала, Ковънт Гардън, Парижката Гранд Опера, Метрополитън, Виенската Щатска Опера, Арена ди Верона, Театро Колон, Торонто, Монреал, Далас, Маями, Сан Франциско, Вашингтон и много, много други.

Новият жанр, който се включва в Академията през 2012 г., е живопис с преподавател Светозар Бенчев, който от 2003 г. e професор към НХА, катедра “Рисуване”. През 2004 г. той провежда уъркшоп с курсове от лекции в Sait – Lukas Beedldende Kunst в Гент - Белгия, а през 2009 г. - в Универсидад де Барселона – Барселона, Испания.

Преподаватели тази година ще са проф. Георги Спасов - флейта, проф. Петко Радев- кларинет, проф. Владислав Григоров – валдхорна, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, Стефка Евстатиева – оперно пеене, Мария Принц – пиано и камерна музика, проф. Светослав Бенчев – живопис. Артистичен директор на Академията е проф. Георги Спасов. На практика той поставя нейното начало с първия майсторски клас по флейта през 2004 г., а флейтистите през всичките години остават ядрото на Академията.

Проф. Георги Спасов е преподавател по флейта в Музикалната aкадемия в София. Ръководи много майсторски класове, включително и в чужбина - в Куба, Гърция, Турция, Южна Корея и др. Проф. Спасов е първи солист на Софийската филхармония, а за високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Активните участници в класовете по специален инструмент получават диплом за завършен майсторски клас на заключителния концерт на всеки клас в Градската художествена галерия – Созопол, а връчването на дипломите на курсистите от уъркшопа по живопис е на изложбата им в Археологическия музей. Всеки концерт, както и изложбата, е с начало 18.30 ч.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен.
Фридрих Ницше


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!