петък, 22 януари 2021
Начало » Бургас » Изкуство и книги
Созопол стяга седма лятна „Аполония”

05 юли 2012, четвъртък
Ракурс

Академията на изкуствата в Созопол събира млади таланти от цял свят

Седмата Лятна Академия на изкуствата започва от 13 и ще продължи до 25 юли. В нея ще се проведат шест майсторски класа по класически музикални инструменти и уъркшоп по живопис.

Лятна Академия на изкуствата – Созопол е място, където се събират талантливи млади хора от средните и висшите учебни заведения по изкуства от страната и чужбина без възрастови ограничения, които развиват и усъвършенстват своя талант пред погледа на преподаватели с утвърдени световни имена, съобщи Gramofona.com.

След успеха на предишните шест издания, където имаше участници от Франция, Гърция, Южна Корея, Бразилия, Турция, през 2012 г. в плановете на организаторите е залегнало разширяване на палитрата от специалности и жанрове.

Новата специалност тази година е оперно пеене с преподавател голямата оперна прима Стефка Естатиева. Oт 1989 г. Евстатиева живее в САЩ. Преподавателската й дейност включва майсторски класове, вокален педагог в колеж в Дейтона Бийч-Флорида и в частното си студио в Ню Рошел-Ню Йорк, жури на международни конкурси. Тя е член на NATS (национална организация на вокални преподаватели) и NOA (национална оперна асоциация). Пяла е във всички големи оперни театри: Ла Скала, Ковънт Гардън, Парижката Гранд Опера, Метрополитън, Виенската Щатска Опера, Арена ди Верона, Театро Колон, Торонто, Монреал, Далас, Маями, Сан Франциско, Вашингтон и много, много други.

Новият жанр, който се включва в Академията през 2012 г., е живопис с преподавател Светозар Бенчев, който от 2003 г. e професор към НХА, катедра “Рисуване”. През 2004 г. той провежда уъркшоп с курсове от лекции в Sait – Lukas Beedldende Kunst в Гент - Белгия, а през 2009 г. - в Универсидад де Барселона – Барселона, Испания.

Преподаватели тази година ще са проф. Георги Спасов - флейта, проф. Петко Радев- кларинет, проф. Владислав Григоров – валдхорна, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, Стефка Евстатиева – оперно пеене, Мария Принц – пиано и камерна музика, проф. Светослав Бенчев – живопис. Артистичен директор на Академията е проф. Георги Спасов. На практика той поставя нейното начало с първия майсторски клас по флейта през 2004 г., а флейтистите през всичките години остават ядрото на Академията.

Проф. Георги Спасов е преподавател по флейта в Музикалната aкадемия в София. Ръководи много майсторски класове, включително и в чужбина - в Куба, Гърция, Турция, Южна Корея и др. Проф. Спасов е първи солист на Софийската филхармония, а за високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Активните участници в класовете по специален инструмент получават диплом за завършен майсторски клас на заключителния концерт на всеки клас в Градската художествена галерия – Созопол, а връчването на дипломите на курсистите от уъркшопа по живопис е на изложбата им в Археологическия музей. Всеки концерт, както и изложбата, е с начало 18.30 ч.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!