събота, 16 януари 2021
Начало » Страната » Политика
Борисов си призна за разговора с Танов за Мишо Бирата

10 юли 2012, вторник
Ракурс

Премиерът Бойко Борисов призна, че разговорът му с директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов за бизнесмена Михаил Михов – Мишо Бирата, е реален. Имало обаче манипулация на записа, макар тя да се изразявала главно в премахването на „нецензурни думи“ по адрес на тогавашния президент Георги Първанов, писа vesti.bg.

Това става ясно от интервюто, което министър-председателят даде на известните блогъри Асен Генов и Константин Павлов-Комитата – създатели на сайта Politikat.net. Те работят по проекта „Бойкометър“, който следи кои свои обещания е изпълнил Борисов.

Интервюто бе дадено, след като шефът на пресцентъра на ГЕРБ Севдалина Арнаудова изпрати до блогърите писмо с настояване да отговорят на няколко въпроса. Основно пиарът на управляващите се интересуваше на какъв принцип са подбрани изказванията на Бойко Борисов и по какви критерии са квалифицирани като „обещания“.

Скандалът около покойния вече бивш собственик на пивоварна „Леденика“ и президент на баскетболната федерация Михаил Михов избухна през януари 2011 година, когато вестник „Галерия“ публикува стенограма на телефонния разговор между Борисов и Танов. В него премиерът казва по повод митническа проверка: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...“

„Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа, помня го като ден днешен, свързани с това, че президентът ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия“, заяви сега Борисов.

„С няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Помня – една голяма ругатня по линия на президента я нямаше в записа. Защото от това става ясно, че той ми се е обадил и всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал нещо общо с неговото семейството, с неговия бизнес. Точно обратното – той дава на БСП масите, столовете по бирфестите, които правят по Бузлужда. И всички го знаят, той си е приятел на Първанов, на Румен Петков“, добави премиерът.

Борисов уточни, че от разговора липсват още няколко реплики, но не си ги спомня след толкова време.

Категоричен е обаче, че „най-важният факт“ е: „Няма нито едно последвало обстоятелство – неизвършена проверка, нещо да е прикрито или каквото и да било. Проверката е направена, протоколирана. Нямаше никакви последствия освен за мен – публичния шамар, който получих заради това, че съм се намесил в нещо, за което нямаше как да не реагирам, когато президентът ми се обади и ме помоли“. Борисов призна, че това е било грешка, но обясни защо го е направил.

„Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв – всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол“, заяви премиерът, като добави, че е говорил именно защото не е повлиял по никакъв начин.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който също участва в интервюто, уточни, че проверката не е можела да установи официално дали разговорът е бил от СРС, защото има срок, в който тези записи се унищожават, ако не бъдат използвани по някое дело.

Още през януари тази година прокуратурата спря разследването по т.нар. „Тановгейт“, защото човекът, изнесъл секретните данни, не може да бъде установен категорично. Назначената в БАН експертиза също не можа да докаже дали става дума за СРС. Заподозрени за изтичането на записите бяха служител на службата за подслушване и следене в МВР (СДОТО) и служител на ДАНС. Неофициално излезе информация, че подчиненият на Цветанов е признал, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после ги бил изтрил. Междувременно и Михаил Михов, а по-късно и съпругата му, починаха, а 69 техни имота бяха обявени за продан заради дългове.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Купчина камъни престава да бъде купчина камъни в момента, когато един човек я погледне с представата за катедрала.
Екзюпери


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!