сряда, 25 ноември 2020
Начало » Страната » Политика
ГЕРБ губи 4,5 процента от електората си

11 юли 2012, сряда
Ракурс

На фона на растящата критичност към управлението през изминалия месец, ГЕРБ свива електоралното си влияние с 4,5%. Това показва национално представително проучване на обществено-политическите нагласи през юни на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

В момента за ГЕРБ биха гласували 26,6% от пълнолетните българи.

Електоралното влияние на БСП не се променя за последния месец и остава около 18%. Основаната по време на провеждане на изследването партията на Меглена Кунева е трета политическа сила с резултат от 7,5%.

Засега симпатии към личността на Меглена Кунева по-масово декларират левите избиратели. В същото време обаче, сред готовите да гласуват за новата партия превес имат центристки и дясно ориентирани избиратели.

ДПС има електорално влияние от 6,4% в началото на юли, а "Атака" - от 2,5%. Ако Синята коалиция бъде запазена, тя има шансове да попадне в следващия парламент. Поотделно СДС и ДСБ обаче имат близки и невисоки електорални дялове, от по 1,6%-1,7%.

В края на третата година от мандата ГЕРБ запазва 70% от избирателите си от предишните парламентарни избори, а БСП - 76%.

Крайно разочаровани от ГЕРБ и категорично нежелаещи повече да ги подкрепят са една пета от бившите им избиратели. При БСП този дял е по-нисък - 13% от гласувалите за тях през 2009 г.

Новата партия на Меглена Кунева печели симпатизанти главно сред бивши поддръжници на други партии и в по-малка степен успява да привлече политически пасивни избиратели.

Изследването е проведено в периода 27 юни-3 юли 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места в цялата страна.

В сравнение с месец май съдът, прокуратурата и полицията губят по 2% одобрение, парламентът - 3%, а кабинетът - 4%. Одобрението към парламента остава значим дял единствено сред симпатизантите на управляващите. Дори сред тях обаче тази институция е по-скоро неодобрявана, отколкото одобрявана.

Повечето лидери на парламентарни групи също губят между 2 и 4% от одобрението за дейността си. Само Волен Сидеров и Мартин Димитров запазват оценките за работата си в парламента през последния месец. Волен Сидеров и Ахмед Доган, макар и с високо неодобрение сред населението, остават силно одобрявани от своите избиратели.

Най-одобряваният председател на парламентарна група в началото на месец юли е Сергей Станишев - от 26%. Подкрепата за лидера на социалистите в собствената му партия е висока. Одобрението за бившия президент Георги Първанов спада с 2 процента.

Общите критични настроения през месеца се пренасят и върху политици и публични лица, които традиционно имат висок рейтинг. С 6% спада одобрението към българския еврокомисар Кристалина Георгиева, с 5% - към кмета на столицата Йорданка Фандъкова. С 6% намалява одобрението и за Меглена Кунева, което вероятно се дължи на отдръпването на хора, които по принцип й симпатизират, но не приемат политическия й проект и декларираната от нея дясна ориентация.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Не вземай живота твърде насериозно. Никога няма да се измъкнеш от него жив.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!