събота, 16 януари 2021
Начало » Бургас
Алекс Алексиев: Радикален ислям в България съществува и представлява все по-голяма опасност

21 юли 2012, събота
Агенция "Фокус"
Източник: Агенция "Фокус"

За това какво се крие зад атентата в Бургас говори Алекс Алексиев, председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания в София.

- Г-н Алексиев, като специалист по радикалния ислям, какво е вашето мнение за терористичният акт в Бургас?

- Човек не трябва да е голям специалист, за да отбележи очевидното, т.е., че това е наистина терористичен акт на територията на България, който ще донесе политически и икономически щети на страната. Например от вероятното намаление на потоците от израелски туристи, за които България беше станала една много привлекателна дестинация.

- Израелските власти веднага визираха Иран и „Хизбулла” като виновни за атентата. Съгласни ли сте?

- Трудно би могло да се спори с израелците, които имат огромен опит в това отношение. Тяхното мислене се потвърждава и от поредицата опити за атентати срещу израелски граждани напоследък, например в Баку и Банкок. Последният потенциален атентатор от „Хизбулла” беше арестуван в Кипър, буквално преди седмица. Да не говорим и за това, че и Иран, и „Хизбулла”, са дълбоко замесени в една не дотам тайна война срещу Израел, чиято крайна цел е унищожаването на евреите, както и Ахмадинежад и Насралла не веднъж са казвали публично.

- Това значи ли, че участието на сунитски терористи е изключено?


- Още е рано да се твърди това със сигурност. Това го каза и самият Йехуд Барак вчера.

- В момента изглежда, че атентатът е работа на ислямист-самоубиец. Мислите ли, че това наистина може да е работа на вълк-единак, както е модерно да се говори на Запад напоследък?

- Теорията за „вълк единак” (lone wolf) в тероризма е една изключително глупава и вредна теория, застъпвана от хора, които искат по всякакъв начин да докажат, че радикалният ислям като идеология на тероризма не съществува, а има само отделни джихадисти, които някакси са се саморадикализирали. Във всички случаи, които са ми известни, тези хора, дори и когато действат сами, първо са били радикализирани под влиянието и в средата на радикалния ислям и неговите институции.

Между другото, тази абсурдна теория се разпространява усърдно и в България. Преди няколко месеца бях поканен да изнеса лекция за идеологията на радикалния ислям в Нов Български Университет. След лекцията някакъв професор стана и ми изнесе подробна дисертация - как радикален ислям не съществувал по принцип, а камо ли в България, как шериата, който открито проповядва насилие срещу немюсюлманите, бил една благонравна религиозна доктрина, и прочие идиотщини. Искрено съжалявам българските студенти, които са подложени на подобна нечистоплътна пропаганда в наш реномиран университет.

- Стигаме до темата за радикалния ислям в България. Съществува ли той и как се изразява?

- Не само че съществува, но се развива бързо, и представлява все по-голяма опасност за обществото, въпреки факта, че огромното болшинство мюсюлмани в страната са умерени хора, които не се поддават на религиозен фанатизъм. Вижте само - колко български граждани бяха арестувани напоследък в страната и в Чехия за участие в ислямистки групи. Прочетете грамата на Американското посолство в София на темата (публикувана от Уикилийкс на 15 декември 2011), чието заключение е, че “Ислямският екстремизъм в България е една много сериозна грижа”.

- Нашите органи за сигурност разбират ли тази грижа?

- Да, и то много добре. Аз съм имал възможност да се срещам и да разговарям с експертите на ДАНС и впечатлението ми е, че техният професионализъм е на високо ниво. Друг е въпросът - дали политиците са наясно.

- Какви точно са специфичните опасности за радикализиране на нашите мюсюлмани и откъде идват те?

- Това е много обширна тема за едно интервю, но ще спомена накратко няколко фактора. След падането на комунизма, в България плъзнаха всякакви ислямистки НПО-та, като „Вакъф ал-Ислями”, „Иршад”, „Таиба” и т.н., пропагандиращи ислямизъм посредством дисаги, пълни с пари. По същото време се забелязва и бързо нарастване на емиграцията в страната от Близкия Изток, най вече на сирийци, ливанци и палестинци. В момента те са на брой между 15 000 и 20 000. В огромното си болшинство, това са порядъчни хора, но според американското разузнаване, между 2% и 8% имат уахабистки и екстремистки разбирания и често действат като ислямистки мисионери.

Важен фактор са и стотиците български граждани, които се завръщат в страната след години промиване на мозъците им като стипендианти в ислямистки университети и институти в Арабския свят. Тези хора в болшинството си отхвърлят традиционния умерен български ислям на родителите си и стават де факто пета колона на ислямизма по селата.

Най-накрая, най голямата опасност в момента идва от ислямистка Турция, която търси да увеличи влиянието си на Балканите и другаде, посредством доктрината на нео-османизма. Тази доктрина твърди, че светският период на Турската Република, създадена от Кемал Ататюрк, бил пагубен, в сравнение с Отоманския период, който бил велик, и трябвало да се възстанови.

Това позволява на автора на нео-османизма, известният ислямист и външен министър на Турция, Ахмет Давутоглу, да твърди, например, че ХVІ век бил златният век на Балканите. Това е не само груба фалшификация на нашата история като поробен народ, но и на тази на Отоманската Империя. Всеизвестно е, че след поражението на Султан Сюлейман І пред Виена в 1529 година, империята започва период на постепенен упадък, от който никога вече не успява да излезе.

Един от главните фактори за този упадък е постепенното радикализиране на турския ислям през ХVІ век, период, който големият турски историк, Халил Иналджък, характеризира като “триумф на фанатизма”. За да разберете какво значи това за България, припомнете си, че до идването на власт на Ердоган и ислямистите, държавната администрация за религия, Дианет, имаше бюджет от 300 милиона евро и главната й задача беше - да се бори срещу радикалния ислям в Турция и турските общности в чужбина. В момента тя има бюджет от 1.5 милиарда евро и главната й задача е - да насажда ислямизма, включително и в България.

- Всичко това значи ли, че в бургаския атентат може да има и българско участие?

- Въобще не бих се учудил, ако се окаже, че е така. Ако един български гражданин (помакът Тони Радев) можа да участва в Мадридския атентат от 11 март, защо да не може това да стане в страната? Задача номер едно в момента е да се разбере каква е националността на атентатора и дали е имал съдействие на място. Ако той е чужденец, трудно мога да си представя - как е могъл да осъществи пъклените си планове, без съдействието на чужди или местни ислямистки групи. Ако се окаже, че е българин, би трябвало много бързо да се разбере как и къде се е радикализирал. И в двата случая, за сетен път ще стане ясно това, което би трябвало да е ясно на всеки отдавна: радикалният ислям е човеконенавистна идеология, която представлява смъртна заплаха за цивилизования свят.Сподели в социалните мрежи

Други интервюта

Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Борислав Чакринов: Не източваме бюджета, няма криминално престъпление
Хуан Антонио Берниер: Живеем в една фалшива демокрация
Светлин Русев: Ванга беше дар за България
Георги Дюлгеров: Батуми с амбиция да е лице на Грузия
Рада Чомакова: Музиката е свързана с човешкия пулс
Боян Биолчев: Писането ми е като игрите през детството
Проф. Ивайло Мирчев: Художниците трябваше да благодарят на Борисов, но не така
Стефан Командарев: 6 г. бях санитар в клиника, знам тъмната страна на живота
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Компасът на мъдростта

Ако получаваш това, което нямаш, веднага губиш това, което имаш.
Уилям Шекспир


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!