сряда, 21 октомври 2020
Начало » Страната » Политика
САЩ разкритикуваха безнаказаността и полицията в България

31 юли 2012, вторник
Ракурс

Безнаказаността, някои злоупотреби от страна на полицията и маргинализацията на ромите са сред сериозните проблеми с човешките права в България, се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ.

Корупцията продължава да вреди на възможностите за действие на правителството и на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции, отбелязват авторите на доклада, цитирани от БГНЕС.

Сред останалите проблеми с човешките права се посочват лошите условия в затворите и центровете за задържане, включително заради тяхната пренаселеност. Отбелязва се и малтретирането на затворници и арестанти, особено представители на малцинствата.

Констатират се също така дългите забавяния в съдебната система, очевидната злоупотреба със записи от телефонни разговори, насилието и дискриминацията срещу жени, насилието над деца, антисемитският вандализъм, трафикът на хора и дискриминацията срещу хора с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора, носещи вируса на ХИВ/СПИН.

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни служби. Но неговите действия често са неефективни и безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

Наблюдатели определиха президентските избори през 2011 г. като отразяващи „спазването на основните права и свободи“, но също така обърнаха внимание на съобщенията за купуване на гласове и организационните слабости.

Няма информация правителството или негови служители да са извършвали произволни или незаконни убийства, пише Държавният департамент. Защитниците на човешките права продължават да настояват, че законът предоставя на полицията прекомерна власт да прибягва до сила и до смъртоносна употреба на огнестрелни оръжия. В 10-те месеца до октомври имаше 39 съдебни преследвания и 13 осъдителни присъди срещу служители на министерството на вътрешните работи, отбелязват авторите. Те допълват, че няма информация за политически мотивирани изчезвания на хора.

Държавният департамент отбелязва, че конституцията и законите забраняват мъченията и друго нечовешко, жестоко или унизително отношение или наказание, но наблюдателите отбелязват увеличаване на употребата на сила във връзка с нарасналите усилия на правителството за справяне с организираната престъпност. Цитират се данни от изследване на Институт „Отворено общество“, според които полицията е по-вероятно да използва прекомерна сила срещу хора от ромски произход. В първите шест месеца на годината правителството е разследвало 36 случая на полицейско насилие. В първите седем месеца до юли съдилищата са оправдали 12 полицейски служители. Неправителствени организации твърдят, че властите често не разследват надлежно твърденията за полицейска жестокост.

В доклада се посочва, че полицията може да задържа хора за 24 часа, без да им повдига обвинения. Има информации, че понякога полицията арестува заподозрени за дребни престъпления и злоупотребява физически с тях, за да ги принуди да направят признания, особено когато заподозрените лица са роми. Авторите отбелязват случая от ноември 2010 г., когато четирима полицаи пребиха 23-годишния студент Стефан Бофиров от Пловдив, за да го накарат да признае за грабеж. Министерството на вътрешните работи уволни един полицай и наложи дисциплинарни наказания на другите трима за превишаване на правомощията им. Организации за защита на човешките права продължават да твърдят, че не се правят медицински прегледи след случаи на полицейско насилие и властите рядко наказват провинили се полицаи.

Условията в повечето затвори са сурови, с неадекватни тоалетни, отопление и вентилация. През годината са регистрирани 53 смъртни случая в затворите и четири в предсъдебните центрове за задържане. Отбелязва се, че пренаселеността остава сериозен проблем, особено в центровете за задържане. Към октомври в 13-те затвора в страната е имало 9174 затворници, включително 89 непълнолетни и 301 жени при капацитет от 8763 затворници. Отбелязва се, че в бургаския затвор някои лишени от свобода били принудени да спят на пода поради липса на достатъчно пространство за легла. Всекидневната хранителна дажба се равнява на около 3,20 лева.

Затворническата администрация е получила оплаквания от затворници за налагани им санкции, лошо качество на медицинското обслужване, условията за живот и малтретиране от затворническите надзиратели. Затворническата администрация счита, че 1300 затворници, или над 13% от общият брой на затворниците, са наркозависими.

В доклада се отбелязва, че само един от 42-та центъра за задържане отговарят на международно установените стандарти за човешките права. Правителството частично ремонтира няколко центъра за задържане. Към октомври в тях се намират 1326 души, сред които 33 непълнолетни и 48 жени. Общият им капацитет е за 1786 души.

Макар законът да забранява произволните арести и задържания, има информации, че понякога полицията злоупотребява с правомощията си да извършва арести. Държавният департамент посочва, че конституцията и законите установяват независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространен проблем. Общественото разбиране, че съдебната система раздава нееднакво правосъдие, стана причина за редица демонстрации, някои насилствени и расистки, в края на септември. Отбелязват се мнения на наблюдатели, според които Висшият съдебен съвет бавно въвежда вътрешна дисциплина. От 105 дисциплинарни дела, изпратени на съвета през годината, само четири са довели до уволнение, две до понижаване в длъжност, четири до намалено възнаграждение и 46 – в други дисциплинарни санкции.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената.
Ванга


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!