Warning: MagpieRSS: Failed to parse RSS file. (EntityRef: expecting ';' at line 254, column 36) in /home/rakukom4/public_html/rss_fetch.inc on line 230
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
четвъртък, 09 април 2020
Начало » Бургас » Театър и музика
Недялко Йорданов се изповяда и музикално

В 6 диска е побрал всичките си 89 песни бургаският бард
Фото: Лилия Христова
23 юни 2011, четвъртък
Ракурс

Булат Окуджава дава кураж на бургазлията да пее поезията си по концерти

Луксозна кутия с 6 диска плюс песнопойка ще зарадва почитателите на поета на 4 юли в Летния театър. Изданието ще се разпространява там по време на концерта „Не остарявай, любов".

Музикалната изповед на Недялко Йорданов, побрана в луксозна кутия с 6 диска плюс песнопойка, ще зарадва почитателите му на 4 юли в Летния театър. Изданието ще се разпространява там по време на концерта „Не остарявай, любов”, който световноизвестният поет и драматург ще изнесе заедно със съпругата си, актрисата Ивана Джеджева, и композитора Хайгашот Агасян.

„През последните три години написах спомените си в 4 книги, издадох стихотворенията си в 4 тома, пиесите си – също в 4 тома. Пея авторски песни повече от 45 г., имам над 2000 рецитала у нас и в чужбина, затова ми се видя нормално да подходя по същия начин и към музикалните си произведения”, разказа вчера пред журналисти бургаският бард.

Първата му песен е от 1966 г., „Някога, някога” се казва. Текстът и музиката му идват едновременно, като използва цигулката, на която свири от малък. И по този повод закачливо уточни: „Не съм поет с китара, а поет с китарист!”, визирайки композитора Хайгашот Агасян.

Да се захване с концертна дейност особено силно го насърчава големият Булат Окуджава, който превежда стиховете към пиесата му „Ние не вярваме в щъркели”. Московската й премиера била спряна, след като и в България била скандално забранена. „Ама ти не пееш ли, попита ме тогава Окуджава и той ме окуражи, че няма нищо лошо в това поетът да пее стиховете си”, уточни Недялко Йорданов. Така през 1972 г. той започва с авторските си концерти. Среща се спубликата в Австрия, Германия, Унгария, Румъния, дори и в Кувейт.

Шестте диска съдържат всичките 89 парчета, изпети от него. 75 от тях са и по негова музика, 12 са на Хайгашот Агасян, по една песен имат Стефан Димитров и незабравимия Константин Ташев, с когото дълги години работят заедно в театъра.

В двучасовия концерт на 4 юли Недялко Йорданов ще изпее около 25 песни, някои от които са напълно нови. Билетите са с цена 3 и 5 лева, една символична сума според автора, за да могат повече „мои връстници и бедни бургазлии да дойдат”. Комплектът с дискове струва 20 лева.

През октомври Недялко Йорданов смята да изнесе същия концерт-промоция в зала 1 на НДК в София.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Лили Иванова аплодира бургаския театър
Без театрален фестивал наесен
Чакринов си търси актриси
Змей шета по куклената сцена
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Недялко Йорданов се изповяда и музикално
„Сигнал” със стотен концерт в Бургас
Дюлгеров режисира Меглена Караламбова в театъра
Ути Бъчваров откри велосъстезание

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!