събота, 05 декември 2020
Начало » Страната » Образование
10 хиляди нови думи официално в правописния речник


Фото: www.helikon.bg
11 септември 2012, сряда
Ракурс

Новият правописен речник, подготвен от секцията за съвременен български език към Института за български език при БАН, беше представен днес и включва 90 хиляди думи, като 10 хиляди от тях са нови и използвани през последното десетилетие.

Онлайн, имейл, кльомба, айпод, айпад и таблет влизат в „Официален правописен речник на българския език”, публикуван от издателство „Просвета”. Включени са и други думи, навлезли с новите технологии – смартфон, андроид или таблет.

Изданието се състои от 676 страници и е най-пълният правописен речник, който е излизал у нас, съобщи проф. Владко Мурдаров, който е и ръководител на екипа, изготвил речника. Езиковедите от екипа са упълномощени да проучват промените в писмената практика и да внасят единство в правописа чрез системно кодифициране.

В речника е използвана модерна научна методология, приложен е съвременен подход, при който основните правила на правописа и пунктуацията на българския език са формулирани максимално ясно, достъпно и непротиворечиво – в сравнение с предишните речници – като е избягната прекомерната употреба на термини, съобщават от БАН.

Според проф. Мурдаров съвременният българин най-много се измъчва при писането на сложните думи и заради това в речника има раздел за слятото и за полуслятото писане. Ако се допуска и слято, и разделно писане, думата е отбелязана със звездичка (джазбенд и джаз бенд, джазпевец и джаз певец, етномузика и етно музика, уебстраница и уеб страница, фолкзвезда и фолк звезда).Важно уточнение е, че правилото за пълен и кратък член не отпада.

От изданието са изчезнали много от думите, които днес вече са остарели и почти не се употребяват, както и много турцизми. Днес оригинално българско словотворчество почти няма, в българския език почти не се създават нови думи, но пък заемаме в нашия език много чужди думи, коментира проф. Мурдаров. Прибавени са много нови думи от всекидневната практика, печата, художествената литература, популярни интернет сайтове. Има указания за трудните правописни случаи от типа импийчмънт, тийнейджър, представени са правописни особености при формите на отделните части на речта.

В речника са включени и цели нови раздели, по препоръка на МОМН и на издателство "Просвета" са показани как графично се оформят текстовете - къде да бъдат в тях главните букви, точките, заглавията и цитатите.

Проф. Мурдаров подчерта, че последният речник на БАН за българския правопис е издаден през 2002 година и уточни, че във всяка държава, в която има развит книжовен език, правописни речници се издават на 5-6 години.

Речникът струва 35 лева, а в книжарниците на издателство "Просвета" ще се продава с 10 процента отстъпка.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Ако успееш да прекараш един съвършено безцелен следобед, по съвършено безцелен начин, значи си се научил да живееш.
Лин Ютанг


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!