четвъртък, 22 октомври 2020
Начало » Страната » Политика
НЦИОМ: Половината българи не харесват Борисов

13 октомври 2012, събота
Ракурс

Половината българи не харесват премиера Бойко Борисов, а неодобрението към работата на правителството е достигнала 55% през септември, показва националното представително проучване на НЦИОМ.

Само 31% от гражданите са заявили одобрение към кабинета „Борисов“, а настроенията спрямо министър-председателя са разделени почти поравно – 45% подкрепа срещу 46% неодобрение.

Няма промени в общественото мнение за работата на Народното събрание и през последните месеци. Неодобрението към висшия законодателен орган е трайно високо, като неговият дял е три пъти по-голям от този на одобрението.

Единствено сред симпатизантите на ГЕРБ одобрението към Народното събрание е по-високо от неодобрението. Председателят на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 29% от българите, дял, по-висок от одобрението на институцията, която тя ръководи.

Градското население на страната по-често от селското одобрява свършеното от кабинета. Три четвърти от избирателите на ГЕРБ одобряват работата на своя кабинет.

На 30% възлиза делът на българите, които едновременно одобряват и работата на кабинета, и тази на премиера. Одобряващите работата на премиера са с 14% повече от онези, които имат добро мнение за кабинета – 45%.

53% от българите одобряват президента Росен Плевнелиев. В последните месеци се регистрира лек ръст на влиянието на президента сред обществени групи и прослойки извън електората на ГЕРБ. 87% от избирателите на ГЕРБ одобряват работата на президента. За последните месеци повечето институции губят от одобрението за работата си.

Изключение от тази тенденция прави армията. В края на септември се отчита спад в одобрението за работата на полицията. Това се дължи на тежките криминални случаи с участие на полицаи, както и на отзвука от исканията на служители на МВР за по-високо заплащане в сектора. Въпреки тази негативна тенденция полицията и армията остават сред най-одобряваните държавни институции с по 39% одобрение.

За последните месеци съдът и прокуратурата запазват традиционно ниски дялове на одобрение за работата си. Така съдът в момента е одобряван от 14%, а прокуратурата от 15%. Неодобрението към работата на съда е по-високо от това към прокуратурата (63%:58%).Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Истинската любов не позволява на обичания да не обича.
Данте


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!