вторник, 19 януари 2021
Начало » Страната » Образование
120 години Правен факултет към СУ


Фото: www.wikipedia.org, Тодор Божинов
02 ноември 2012, петък
Ракурс

Академичната общност днес празнува 120 години от началото на юридическото образование в България. С това започват празненствата по 125 годишнината на Софийски университет „Св. Климент Охридски" и висшето образование у нас.

В Аулата на Ректората се събраха студенти, преподаватели, академици, юристи, политици, за да си напомнят общата кауза, а именно демократична, високо-образована нация. Държава, в която на първо място са принципите на толерантност, равенство и върховенство на закона.

Ректорът на Софийски университет - проф. Иван Илчев, се върна два века назад, когато е разцветът на висшето образование в Европа, за да подчертае, че в основата на всички европейски университети са историята, филологията и правото.

Историята - за да строим мост между миналото и бъдещето и да се учим от нея, националната филология, за да се утвърждава националната идентичност и правото, за да се осигурят равни права за всички. В този смисъл Софийски университет е класически европейски университет.

Проф. Илчев направи препратка към конференцията „Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората Световна война", която ще се проведе днес в Аулата и напомни, че не само юристите и юридическите организации са се обявили срещу закона за евреите, но и професорите са продължили да обучават българските евреи. Не е този единственият случай, в който Юридическият факултет оказва решаваща роля в обществено-социалните и международни несправедливости.

Със словото си деканът на Юридически факултет обхвана цялата история на юридическото образование и практика в България, подчертавайки централната роля на юристите във всички кризисни периоди на страната. Без възпитаниците на Юридическия факултет са немислими българската държавност, международното признание на страната ни, българската правна наука и съдебна практика.

През 120-годишната история преподавателите от Юридическия факултет, утвърдиха българската правна наука, създадоха научни произведения и възпитаха поколения юристи. И днес те играят важна роля в обществото, в политиката и в развитието на България като правова държава. Възпитаници на Юридическия факултет са много председатели на Народното събрание, министър-председатели, министри, председатели на върховни съдилища и адвокати.

Юридическият факултет е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в България, а неговите възпитаници се реализират най-успешно като адвокати, съдии и прокурори. Той е на първа позиция и в изготвения от Българския институт за правни инициативи "Рейтинг на юридическото образование в България 2010".

На официалното честване в Аулата с почетен знак на Софийски университет „Св. Климент Охридски" със синя лента бяха наградени проф. д-р Георги Петканов, проф. д-р Димитър Токушев и проф. д-р Дончо Хрусанов.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Когато съдбата почука на вратата, не се прави, че те няма вкъщи.
Тибетска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!