вторник, 28 септември 2021
Начало » Киносалон
Киното на Близкия Изток и Африка представя Sofia MENAR Film Festival през януари


Фото: POZOR Ltd.
16 ноември 2012, четвъртък
Ракурс

Фестивалът Sofia Middle East & North Africa Region Film Festival ще се проведе за първи път в столицата от 16 до 31 януари 2013 г.

Киносъбитието продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009 г. до 2012 г. представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка, съобщиха организаторите „Позор”.

В рамките на две седмици зрителите ще могат да видят над 50 заглавия в салоните на кино „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar. Програмата на Sofia MENAR Film Festival ще бъде разделена в 7 секции, представящи най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино в региона.

Във връзка с двегодишнината от Арабската революция ще бъде поставен акцент върху Кайро и събитията, които се случват там след промените. За всички пътешественици е предвидена програмата „Керван сарай”, в която ще бъдат прожектирани филми, показващи дестинации, които повечето зрители мечтаят да видят, но достигането до тях е изключително трудно.

В рубриката „Закъснели премиери” фестивалът ще покаже заглавия от близкото минало, които не са имали своята българска премиера. Със специална селекция ще бъде представен фестивалът за късометражно кино в Кайро Moscars Al-Hurria Film Festival, на чието следващо издание ще бъде включена програма с български късометражни филми.

Освен филмовата програма, Sofia MENAR Film Festival ще включва и съпътстващи събития като изложби, концерти, литературни четения и дискусии. Сред заглавията, които ще имат своята премиера на фестивала, са режисьорският дебют на Музафер Йоздемир, отличен с наградата за мъжка роля на фестивала в Кан за участието си в „Отчуждение” на Нури Билге Джейлан – „Роден дом”, един от най-успешните марокански филми „Андалусия, моя любов” на Мохамед Надиф, „Стъклената менажерия” на Бахрам Таваколи по едноименното произведение на Тенеси Уилямс, забавният кулинарен пътеводител „Правете хумус, а не война” на Тревър Греъм и изключително задълбоченото изследване на Стивън Олсън върху последователите на персийския мистик Руми „Сема: една завършена любов”.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!