събота, 28 ноември 2020
Начало » Бургас
Бургас с подземен град, собствен катамаран и супермодерна морска гара


Фото: община Бургас
15 януари 2013, вторник
Ракурс

2013 година ще бъде годината на осъществените проекти на града, на възкресяването на старите и рухнали символи на Бургас.

С реализацията им до края на годината, Бургас ще се превърне в един от най- модерните градове в страната, само до няколко месеца градът ще е различен, а картинките ще станат реалност, заяви кметът Димитър Николов днес.

Общата рамка на бюджета за 2013 година е 159 108 056 лв.

Емблематичният площад "Тройката" ще смени сегашния си вид и ще се превърне в модерен европейски площад. Едновременно с това част от ул. "Княз Борис І" ще "слезе" под земята, за да подобри транспортните комуникации, свързани с проекта за Интегриран градски транспорт на Бургас.

Ще бъде извършено укрепване паметника "Альоша" и сградата на бургаския съд, тъй като са със сериозни пукнати. Ремонтът на "Тройката" ще е труден и месеци наред ще създава неудобства на бургазлии, но масираното обновяване на града трябва да продължи.

Още един тежък обект започва реализацията си. Стартира изграждането на пробива между ул. "Янко Комитов" и "Струга" за извеждането на тежкия трафик и осъществяването на директна транспортна връзка между комплексите "Славейков" и "Меден рудник".

Изключително ключовото и натоварено в момента кръстовище "Трапезица" ще се трансформира в кръгово и това ще облекчи автотрафика. 23 спортни и обществени сгради, детски градини и училища ще бъдат ремонтирани и санирани с европейски средства.

До месеци, децата от Гимназията за романски езици "Г. С. Раковски" и от Природоматематическата гимназия ще спортуват в нова и модерна спортна база с басейн. Просторният двор на електротехникума и училище "Иван Вазов" ще се превърне в съвременна зона за спорт.

В сферата на образованието тази година ще бъдат вложени безпрецедентно много средства - 15 900 000 лева, от които 2 700 000 са собствени средства, а 13 900 000 са привлечени средства по европейски проекти.

Голям плувен басейн ще бъде изграден и в най-големия бургаски комплекс "Меден рудник". Бургас най- после ще се отвори към водата. Започва изграждането на модерно рибарско пристанище в Сарафово. Стартира строителството на Морска гара в пристанището - атрактивен проект, който община Бургас ще съфинансира.

Ще се изградят новите екозони за спорт, риболов и отдих на езерата Вая и Мандра и бургазлии ще могат да ги ползват още това лято. До няколко месеца бургазлии ще се разхождат по реконструирания мост и ще станат собственици на кораб, с който ще пътуват до възродения остров Света Анастасия. Продължава укрепването на свлачището между Летния театър и Морското Казино.

Мащабният проект за Интегриран градски транспорт на Бургас започва реализацията си с пълна сила. От февруари тръгват 67 чисто нови екологични автобуси и започва изграждането на строителството на новата автогара ЮГ, на автобусен терминал в "Меден рудник", на централна автобусна спирка на ул. "Сан Стефано", където ще се срещат всички видове обществен транспорт, на 4 пасарелки за пешеходци и на нови над 20 км. велоалеи. За да се използват пълноценно, още от началото на лятото жителите и гостите на града ще могат да се възползват от системата "велосипеди под наем". Те ще са с вградени джипиеси и ще се наемат от няколко велостоянки в града. В автобусите пък ще бъдат монтирани електронни табла, както и системи за електронни билети, а в целия град ще бъде изградена система за видеонаблюдение. Стартира процедурата и за закупуване на 22 нови тролейбуса, които ще станат част от новата модерна транспортна схема на града.

През 2013 година Бургас ще изгради един от най-съвременните атракциони в България - "Подземният град" на мястото на неизползваемите бомбоубежища в Морската градина. Строителството на комплекса "Аква калиде" започва напролет с възстановяване на античните бани и продължаване на национално значимите археологически разкопки там. Продължават разкопките и около древната църква до морето на Сарафово, както и на неизследвания досега район в местността "Шилото".

Продължава мащабното благоустройство в цялата община. В "Меден рудник" ще бъде изградено ново осветление. Нови 8 спортни площадки ще бъдат изградени в кварталите и селата. Стартира изграждането на пречиствателна станция и довършване на канализацията в село Маринка. Стартира изграждането на пречиствателни станции и канализации във Ветрен, Банево и Минерални бани, както и в Рудник и Черно Море, Крайморие, Българово, Горно Езерово. Продължава изграждането на регионалното депо за отпадъци в Братово.

През 2013 година започва изграждането на така чаканата шумоизолираща стена в Сарафово.

През тази година европейските средства, които влагаме в строителството на големите и модерни обекти в капиталовата програма надвишават няколко пъти парите от данъците на бургазлии. Продължаваме да работим за това, да не изпускаме нито един европейски лев, като подготвяме десетки нови проекти, с които ще кандидатстваме пред европейските фондове. И тази година в община Бургас ще продължи да бъде наложен принципа на строга финансова дисциплина.

С реализацията на десетките проекти ще се отворят нови работни места, които да осигурят заетост на бургаските граждани и извън летния сезон.

От днес започват обществените обсъждания на проекта за бюджет във всяко едно населено място в общината. Призоваваме гражданите да се включат в тях, за да чуем техните предложения и мнения.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Огнян Петков извая българска Темида
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Психолог издаде книга
Змей шета по куклената сцена
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Велко Кънев пак режисьор в Бургас
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
2011 - фестивална година за бургаските кукленици
Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра

Компасът на мъдростта

...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.
Христо Ботев


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!