сряда, 08 февруари 2023
Начало » Политика
„Скопие 2014” - архипорнография, гротеска, лъжи и мемориални картички”


Фото: Tomislav Medak
02 февруари 2013, събота
Ракурс

„Скопие 2014” - архипорнография, гротеска, лъжи и мемориални картички", под това заглавие група млади хора разказват за впечатленията си от Скопие, където са били през Новата година.

Материалът е публикуван в "Неблог" и е препечатан на електронната страница на телевизия А1Он, съобщи агенция „Фокус”.

В него се казва: "Скопие 2014" е проект, който се опитва национално да дефинира Македония, Скопие и македонците, в духа на балканската лудост на новосформираните нации. Така - македонците са античен народ, с богата култура и история. Не искам да кажа, че македонците нямат култура, но е прекалено да се стига до античността. А не бяха ли и сърбите най-старият народ?

Целият проект е бъркане в окото на Гърция. Някои може би не биха си позволили това, но не и македонците, независимо, че както всички на Балканите нямат нито пари, нито оръжие. За да бъде гротеската по-голяма, цената на този проект е половин милиард евро, а вероятно и ще расте. Онези кръстове, които, по неизвестни причини, се издигат в различни сръбски градове, заедно с паметници на Роки, Марли, Брус-Ли, не могат да изглеждат толкова смешно, както Скопие.

Проектът "Скопие 2014" беше и наша цел, защото трябва да се види, за да се повярва - това е туристическа атракция, която е толкова безмислена, че чак е прекалено забавна. Целият ансамбъл, започнал с античността, изглежда като Дисниленд.

Абсолютна мешавица на всичко, което може да се смеси, и което не може да се смеси. Не само, че се градят нови "антични" сгради и паметници, но вече построените обекти в центъра на града се "антиквизират". Но шокът е неверието нямат край, гротеската и пародията - нямат край.

На моста, куп личности, една до друга, които, когато целият проект се завърши, ще започнат така да се преобръщат в гроба, че Скопие сериозно ще е застрашено от нов земетръс. Като гледате броят на хората на изкуството, си мислите, че сте в Италия, сред опери и оперети, класика и възвишеност.

Самият бряг на Вардар е тема за психолози - там има палми! Да, засадени палми. А на средата на реката стоят три метални кутии, във всяка от тях е посадено дърво и на всяка от тях има надпис "Любов, вяра, надежда". Смехът и сълзите не можем да ги спрем от двете скулптури във водата, на които от едната се подава само върхът, а от другата - само нозете.

Приближаваме главния площад. В ляво - паметник "На гемиджиите", през моста в дясно нещо наднича над една сграда. Доближаваме се, гледаме глава и крака. "Филип Македонски", казва някой, но ние не вярваме. "Здраво, сине Александре! Да, това е Филип Македонски, който поздравява сина си Александър, и тук е и огромният Александър на коня Буцефал.

Не можем да се сдържим и започваме гласно да се смеем. За да бъде по-компактно, под Александър и Буцефал като на поставка за торта се намират антични войници, в пълно бойно снаряжение, а около тях - лъвове. Александър, войници и лъвове - всички заедно в един фонтан!

Тук е и паметникът на Юстиниан Първи, който няма никаква връзка с Македония, освен, че по това време Македония е част от Византия, но всъщност греша - Юстиниан е роден на територията на днешна Македония в село Таор.

Снимка: Tomislav MedakСподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е животът.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!