петък, 07 октомври 2022
Начало » Политика
„Скопие 2014” - архипорнография, гротеска, лъжи и мемориални картички”


Фото: Tomislav Medak
02 февруари 2013, събота
Ракурс

„Скопие 2014” - архипорнография, гротеска, лъжи и мемориални картички", под това заглавие група млади хора разказват за впечатленията си от Скопие, където са били през Новата година.

Материалът е публикуван в "Неблог" и е препечатан на електронната страница на телевизия А1Он, съобщи агенция „Фокус”.

В него се казва: "Скопие 2014" е проект, който се опитва национално да дефинира Македония, Скопие и македонците, в духа на балканската лудост на новосформираните нации. Така - македонците са античен народ, с богата култура и история. Не искам да кажа, че македонците нямат култура, но е прекалено да се стига до античността. А не бяха ли и сърбите най-старият народ?

Целият проект е бъркане в окото на Гърция. Някои може би не биха си позволили това, но не и македонците, независимо, че както всички на Балканите нямат нито пари, нито оръжие. За да бъде гротеската по-голяма, цената на този проект е половин милиард евро, а вероятно и ще расте. Онези кръстове, които, по неизвестни причини, се издигат в различни сръбски градове, заедно с паметници на Роки, Марли, Брус-Ли, не могат да изглеждат толкова смешно, както Скопие.

Проектът "Скопие 2014" беше и наша цел, защото трябва да се види, за да се повярва - това е туристическа атракция, която е толкова безмислена, че чак е прекалено забавна. Целият ансамбъл, започнал с античността, изглежда като Дисниленд.

Абсолютна мешавица на всичко, което може да се смеси, и което не може да се смеси. Не само, че се градят нови "антични" сгради и паметници, но вече построените обекти в центъра на града се "антиквизират". Но шокът е неверието нямат край, гротеската и пародията - нямат край.

На моста, куп личности, една до друга, които, когато целият проект се завърши, ще започнат така да се преобръщат в гроба, че Скопие сериозно ще е застрашено от нов земетръс. Като гледате броят на хората на изкуството, си мислите, че сте в Италия, сред опери и оперети, класика и възвишеност.

Самият бряг на Вардар е тема за психолози - там има палми! Да, засадени палми. А на средата на реката стоят три метални кутии, във всяка от тях е посадено дърво и на всяка от тях има надпис "Любов, вяра, надежда". Смехът и сълзите не можем да ги спрем от двете скулптури във водата, на които от едната се подава само върхът, а от другата - само нозете.

Приближаваме главния площад. В ляво - паметник "На гемиджиите", през моста в дясно нещо наднича над една сграда. Доближаваме се, гледаме глава и крака. "Филип Македонски", казва някой, но ние не вярваме. "Здраво, сине Александре! Да, това е Филип Македонски, който поздравява сина си Александър, и тук е и огромният Александър на коня Буцефал.

Не можем да се сдържим и започваме гласно да се смеем. За да бъде по-компактно, под Александър и Буцефал като на поставка за торта се намират антични войници, в пълно бойно снаряжение, а около тях - лъвове. Александър, войници и лъвове - всички заедно в един фонтан!

Тук е и паметникът на Юстиниан Първи, който няма никаква връзка с Македония, освен, че по това време Македония е част от Византия, но всъщност греша - Юстиниан е роден на територията на днешна Македония в село Таор.

Снимка: Tomislav MedakСподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!