неделя, 29 ноември 2020
Начало » Страната » Политика
Парламентът прие оставката на кабинета


Фото: www.wikipedia.org, Тодор Божинов
21 февруари 2013, четвъртък
Ракурс
Източник: vesti.bg

Президентът: Започвам консултации с всички партийни лидери

Наpодното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов. 209 от 215 депутати, участвали в гласуването, бяха "за" оставката. Петима от гласувалите бяха против - всички независими, един се въздържа.

Тя беше подадена вчера след продължилите няколко дни масови протести в страната, чиито основен предмет бяха високите цени на тока и монополите, а по-късно голяма част от тях пpераснаха в антиправителствени протести.

Отива си най-лъжливото правителство на българския преход,

каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев. Отива си едно правителство на монопола - на политическия и на икономическия монопол, посочи той.

Вашата философия е единовластие в държавата и монопол в едни ръце, каза Станишев. По думите му това правителство е сринало икономиката и затова е гигантската безработица, а не заради световната криза - заради липсата на правила в икономиката.

Провеждането на парламентарни избори след 12 май няма да е в съответствие с българския национален интерес, заяви председателят на ДПС Лютви Местан. Важното е да проявим своята политическа отговорност и да намерим порядъчния преход към демократично стабилно следващо управление, коментира той и допълни, че по това ще се измерва политическата зрялост на партиите. Едно от условията е правителството в оставка да не се радва на продължаващите протести, още по-малко да ги провокира било с есемеси или по друг начин, отбеляза Местан и допълни, че няма нищо по-противоестествено от това един кабинет, макар и в оставка, да организира протести в подкрепа на управлението.

По думите му сега президентът ще бъде изправен пред най-голямото си предизвикателство - назначаването на служебен кабинет. Ако не видим в него политически фигури и експерти, които гравитират към партийни централи, държавният глава ще е издържал първия си изпит и ще получи легитимност на президент нацялата нация, отбеляза Местан. Той изрази увереност, че Росен Плевнелиев ще издържи този изпит и ще свика служебен кабинет, който да гарантира и честността на предстоящите парламентарни избори.

Местан коментира, че предишните три правителства са запомнени с определен знаков успех, например началото на преговорния процес за евроатлантическото членство, присъединяването към НАТО и ЕС. Кой е знаковият исторически успех, с който Борисов ще влезе в историята, очаквахме това да бъде поне Шенген, каза Местан.

Оставката на правителството е театър,

който цели измама на хората, които искат промяна, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Управление на скритите ходове - така Сидеров определи управлението на ГЕРБ и припомни, че в исторически план задкулисието е водело дори до национални катастрофи. С оставката се цели замазване на недоволството и скриване на това, което ГЕРБ са вършили, подозира лидерът на "Атака". По думите му президентът Росен Плевнелиев не е доказал, че е надпартиен. Затова Сидеров се опасява, че държавният глава ще назначи по нареждане на премиера служебен кабинет, който ще прикрие всички сделки, сключени от ГЕРБ.

Има огромен риск Велико народно събрание да не приеме никакви поправки в Конституцията,

затова трябва да се извърши предварителна работа, референдуми, каза съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

"Това може да се окаже подмяна на това, което накара хората да излязат на улицата. Хората излязоха заради високите сметки за парно и ток и заради замразените доходи. Как Великото народно събрание ще даде работни места?

В съдебната система е проникнал октопод

и няма как да получим възмездие и справедливост, каза вицепремиерът Цветан Цветанов в продължителното си слово, при което бяха засегнати представители на почти всички парламентарни груп без тази на ГЕРБ.

"Разграбихте държавата 23 години. Какво направихте с организираната престъпност? Всичко, което се случва в тази държава, за да има справедливост, няма как да е изпълнено със съдържание, защото всички тези партии, които участваха във всички парламенти, участвахте активно в създаването на октоподите в съдебната система. В съдебната система е проникнал този октопод и няма как да получим това възмездие и справедливост", заяви Цветанов.

Парламентарната група на ГЕРБ взе вчера единодушно решение да приеме оставката. Управляващата партия и останалите парламентарни сили декларираха, че няма да изпълнят мандат за съставяне на нов Министерски съвет.

Плевнелиев: Започвам незабавни консултации

Още утре започвам консултации с всички партийни лидери. С всички заедно, а не поотделно. За да няма съмнения за задкулисни договорки, заяви президентът Росен Плевнелиев в специално обръщение.

Правителството си тръгва, проблемите за решаване остават. Президентът няма правомощия да определя цените на тока и се ангажирах исканията на хората да бъдат чути, а институциите да си свършат работата. Очаквах и призовах за дебат по тези важни теми в парламента. Такъв дебат не се състоя", напомни Росен Плевнелиев.

"Утре ще говоря с партийните лидери какво има спешно за вършене в държавата и до разпускането на парламента, ако се наложи, ще обсъдим изчерпан ли е лимитът на това Народно събрание и в понеделник връчвам мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следва вторият, третият, бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци", каза президентът.

Ако наистина всички възможности са изчерпани, аз ще изпълня своето задължение и ще назнача служебно правителство, каза президентът. Реалното увеличение на доходите, активните политики срещу бедността могат да се водят само от едно легитимно, избрано от народа правителство", подчерта Плевнелиев.

В софийските финансови кръгове и в медиите вече се говори, че е твърде вероятно президентът да назначи за служебен министър-председател Илиян Михов. Михов е преподавател по икономика в сингапурския филиал на престижното бизнес училище INSEAD. Има докторска степен от университета "Принстън" в САЩ. Ученик е на Бен Бернанке, председател на Федералния резерв на САЩ.

Друга възможност за служебен вицепремиер може би е еврокомисарят Кристалина Георгиева.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Давай наставления само на този, който търси знания, след като е открил своето невежество.
Конфуций


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!