събота, 16 януари 2021
Начало » Киносалон
Коста-Гаврас гост на „София филм фест”

Коста-Гаврас
Фото: СФФ
26 февруари 2013, вторник
Ракурс

Петима получават Наградата на София

За 17-а поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), акредитиран от Международната федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) като състезателен фестивал, от 7 до 17 март ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на голямото кино в София.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филма. Селектираните творби ще бъдат показани на нетърпеливата фестивална публика в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм и други.

Световноизвестният режисьор Коста-Гаврас, носител на множество награди от престижни фестивали, сред които „Оскар”, „Златна палма” и „Златна мечка”, ще бъде специален гост на 17-ия София Филм Фест и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Броени дни след като навърши 80-години, той ще представи последния си филм „Капитал”, номиниран за „Златна раковина” от фестивала в Сан Себастиан ’12.

Наградата на София ще бъде връчена на още четирима творци: българина Ицхак Финци, любим актьор на поколения зрители, с над 70 филмови роли в кариерата си („Преброяване на дивите зайци” и късометражната премиера „Вера” ще бъдат представени на специална прожекция в Дома на киното), холандеца Йос Стелинг, сценарист, продуцент и режисьор, председател на журито на 12-ия София Филм Фест, който ще представи пред фестивалната публика най-новия си филм „Момичето и Смъртта”, и италианците Паоло и Виторио Тавиани, едни от живите легенди на световното кино, отличени с множество италиански и международни награди.

Паоло Тавиани и съпругата му Лина Нери Тавиани ще представят в София носителя на „Златна мечка” от Берлинале ’12 „Цезар трябва да умре”. Със съдействието на Италианския културен институт в програмата на СФФ 2013 е включена и ретроспектива от 13 заглавия на братя Тавиани. 

Фестивалът се открива официално на 7 март със световната премиера на „Витоша” на Любомир Младенов, документален филм за планината-оазис, разположена в покрайнините на София, но също и за гражданското общество, готово да затвори Орлов мост с телата си. Официалното закриване на международната програма на 17 март в зала 1 на НДК ще предложи на зрителите „Любов” на Михаел Ханеке, носител на Оскар за чуждоезичен филм и номиниран в още 4 категории, носител на „Златна палма” в Кан ’12, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 „Сазар”-а, 2 награди БАФТА и 4 награди на Европейската филмова академия.

Международно жури ще определи основните награди на 17-ия София Филм Фест. Негов председател е турската режисьорка Йешим Устаоглу, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата за български късометражен филм ще бъдат актрисата Ада Кондееску (Румъния), режисьорите Мирослав Момчилович (Сърбия) и Константин Божанов (България) и продуцентът Майк Дауни (Великобритания). Ще бъдат присъдени и традиционните за Фестивала награди за най-добър филм, режисьор, специална награда на журито, на ФИПРЕССИ, на публиката, „КCB Синелабс България” за най-добър български игрален филм. Наградата за най-добър балкански филм ще бъде определена от тричленно жури в състав Дюри Дърст (Унгария, продуцент, носител на две Златни палми в Кан за късометражен филм), Дени Коте (Канада, режисьор, току-що спечелил Специалната награда на журито „Алфред Бауер” в Берлин) и Росица Вълканова (България, продуцент). Капитал

Отделно жури ще определи и Наградата за най-добър документален филм: Каарле Яхо (Финландия, продуцент), Инес Василиевич (Хърватия, продуцент) и Илиян Метев (България, режисьор).

За първи път ще бъде присъдена Награда за най-добър български късометражен филм, която се осигурява от Фондация „Роберт Бош”, „Чучков Брадърс”, „Камера” и LVT. Селекционната комисия в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик, и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата Jameson за 2012, определи 12-те финалиста в конкурса. Кой от филмите ще получи наградата за 2013 – това ще прецени международното жури.

В рамките на 17-ия София Филм Фест публиката ще преживее за първи път на 3D вълнуващи природни картини, приключения из животинския свят и екстремни забавления от телевизионната вселена на Нешънъл Джиографик. „Боен клуб – Азия”, „Бялата мечка”, „Извънземни от дъното – Огънят на сътворението” и „Сурикати” ще очакват своята любознателна публика в Дома на киното, което отвори врати след ремонта с нов дигитален и 3D образ.

Специален гост ще бъде авторът на „Бялата мечка” Адам Равеч - режисьор, водолаз, пътешественик, изследовател на дивата природа, участник в много проекти, отвели го до най-отдалечените краища на земята.

Благодарение на традиционното дългогодишно сътрудничество между Британски съвет и София Филм Фест, българската публика ще има възможност да гледа над 15 кинозаглавия, разпределени в различните рубрики на фестивалната програма, чиято кулминация са Британската гала – филмът „Ангелският дял” на режисьора Кен Лоуч, и двете панорами „Тони Палмър Рок” и „Тони Палмър Класика”, които включват 8 музикални заглавия на класика на световното музикално кино Тони Палмър, който ще представи на световна премиера последния си филм „Ноктюрно”, посветен на 100-годишнината на Бенджамин Бритън, както и монументалния „Вагнер”, чиято прожекция в София се посвещава на 200-годишнината от рождението на великия композитор.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2013 са Норвежката гала с прожекцията на филма „Кон-Тики” на Йоаким Ронинг и Еспен Сандберг, посветен на изследователя Тур Хейердал и българската премиера на нямата черно-бяла тореадорска приказка „Снежанка” на испанеца Пабло Бергер. Като скъпи гости на фестивала през 2013 очакваме Тимо Вуоренсола – финландеца, на когото дължим удоволствието да изпратим нацистите на луната („Iron Sky”); влюбения в Лисабон полски режисьор Анджей Якимовски („Imagine”); сърбина Сърдан Голубович, чийто филм „Клопка” бе носител на Голямата награда от СФФ ’07, а новата му кинотворба „Кръгове” спечели Специалната награда на журито в Сънданс преди по-малко от месец; украинецът Сергей Лозница („В мъглата”), който превзе Кан през последните две години, руснакът Алексей Федорченко („Небесните невести на Марий Ел”) и още много други.

И през 2013 година ще зарадваме верните киномани с рубриката „Големите награди”, която включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Избраниците през 2013 г. са „Любов”, „Цезар трябва да умре”, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, който ще бъде представен от изпълнителя на главната роля Ернст Юмхауер и „Наръчник на оптимиста” (Наградата на публиката – Торонто ’12, „Златен глобус” за най-добра актриса, БАФТА за сценарий, 8 номинации за „Оскар”) на Девид О. Ръсел.

В програмата „Киното днес – големите майстори” зрителите отново ще могат да видят последните филми на едни от утвърдените режисьори на съвременното кино. Сред 20-те заглавия са „Барбара” на Kристиан Пецолд; „В бялата пустош” с Рупърт Гринт; „Вик и Фло видяха мечка” на Дени Коте; „Епизод от живота на събирача на желязо” на Данис Танович (с две Сребърни Мечки от Берлинале 2013); новият филм на Дейвид Кроненбърг – „Космополис”, „Най-доброто решение”, който ще бъде представен от актьора Христо Живков, „Трябва ти единствено любов” на Сузане Биер, „Царството на пълнолунието” на Уес Андерсън и др.

В програмата „Киното утре – големите надежди” са включени филми на някои от обещаващите имена в съвременното кино през последната година, сред които „Хичкок” на Саша Джервази (игрален дебют с номинации за „Оскар”, „Златен глобус” и БАФТА), „Измислената история на Греъм Чапман от „Монти Пайтън” – анимация с гласовете на легендите от „Монти Пайтън”, испанският „Мъртвецът и щастието” (носител на „Сребърна раковина” и наградата на ФИПРЕССИ от Сан Себастиан ‘12), „Твърдоглавецът” (белгийското предложение за „Оскар” ‘12 за чуждоезичен филм), латвийската комедия „Kolka Cool” (с награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Котбус ’12) и английската хорър комедия „Хищници” на Джон Райт.

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2012. Сред заглавията, освен двата филма от конкурсната програма – „Джулай” и „Цветът на хемелеона”, за първи път пред фестивалната публика ще бъде представен „Отчуждение” на режисьора Милко Лазаров, с участието на Христос Стергиоглу, Мариана Жикич и Ованес Торосян.

Голям е броят на българските документални премиери. Сред тях са „Оркестърът на София” на Росен Елезов, „Който тръгнал е сам” на Ралица Димитрова, „Какво стана с нас” на Атанас Киряков, „Духът на Севт III” на Васил Ганев, „Паметника и неговия брат” на Тамара Пещерска, „Цветанка” на Юлиян Табаков (българският претендент в Документалния конкурс), „Лорд Бънди от София“ на Иван Трайков, „В търсене на прабитие” на Николай Иванов и „Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър”, който ще бъде представен от режисьора Клаус Дексел.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Самите Богове не могат да се преборят с глупостта на хората.
Айзък Азимов


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!