вторник, 19 януари 2021
Начало » Страната » Киносалон
София филм фест за 17-и път раздаде наградите си

Връчване на Голямата награда "Фокусфокс" за най-добър филм, получава я Симоне Бауман
Фото: Гео Калев, Любомир Спиров, Студио Фо / София Филм Фест
17 март 2013, неделя
София филм фест

17-ият Международен филмов фестивал София Филм Фест представи 246 филма от 49 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

На 16 март в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване на наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав: Йешим Устаоглу (Турция) – режисьор, председател на журито Майк Дауни (Великобритания) – продуцент Ада Кондееску (Румъния) – актриса Мирослав Момчилович (Сърбия) – сценарист и режисьор Константин Божанов (България) – режисьор, визуален артист

РЕШИ:

„ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ФОКУСФОКС“ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми, изразяваща се в 10 000 евро постпродукционни услуги от унгарското студио „Фокусфокс“, се присъжда на филма „Oh, Boy” (Германия) с режисьор Ян Оле Герстер.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО (диплом и статуетка) се присъжда на филма „Последният Елвис” (Аржентина) на режисьора Армандо Бо.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА се присъжда на Адам Леон за филма „Дай плячката!” (САЩ).

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ, осигурена от Фондация „Роберт Бош“, LVT, Камера и Чучков Брадърс, се присъжда на филма „Парафиненият принц” (България) на режисьора Павел Веснаков.“

НАГРАДАТА МИЛЕНИУМ ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Карле Ахо (продуцент, Финландия) и членове Ана Морейра (актриса, Португалия) и Илиян Метев (режисьор, България) на филма „Машина за заличаване на всичко” (Грузия-Германия) на режисьорката Тинатин Гурчиани.

Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма „Цветанка” (Швеция-България) на режисьора Юлиян Табаков.

НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ се присъди от международно жури с председател Дюри Дърст (продуцент, Унгария) и членове Росица Вълканова (продуцент, България) и Дени Коте (режисьор и продуцент, Канада), на филма „Зад хълма” (Турция-Гърция) на режисьора Емин Алпер.

НАГРАДАТА на Гилдията на българските кинокритици за балкански филм се присъди на филма „Чистилище” (Турция-Франция-Германия) на режисьорката Йешим Устаоглу.

НАГРАДАТА “КСБ БЪЛГАРИЯ” ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури в състав Тудор Джурджу (Румъния, директор на международния филмов фестивал Трансилвания в Клуж), Стефан Лаудин (Полша, директор на международния филмов фестивал във Варшава) и Елма Татараджич (Босна и Херцеговина, програматор на международния филмов фестивал в Сараево), се присъди на филма „Отчуждение” (България) на режисьора Милко Лазаров и изпълнителния продуцент Христо Живков, продукция на Българската национална телевизия.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Александра Завия (Австрия), Ейтне О’Нийл (Франция) и Пенка Монова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Месец в Тайланд” (Румъния) на режисьора Паул Негоеску.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА на 17-ия София Филм Фест бе избрана от филмите в Международния и Балканския конкурс. Публиката избра за свой фаворит „Кръгове” (Сърбия-Германия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьора Сърдан Голубович.

НАГРАДАТА на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала, с почетен член актрисата Лидия Инджова, определи за най-добър филм от Международния конкурс „Последният Елвис” (Аржентина) на режисьора Армандо Бо.

На церемонията бе връчена СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на Асоциацията на филмовите продуценти в България на изпълнителния директор на немския фонд МДМ – Манфред Шмид. В течение на годините той и ръководената от него организация последователно и убедено вярваха в качеството на българските филми и подпомогнаха реализирането на 12 от тях.

На 10-ото издание на СОФИЯ МИЙТИНГС бяха присъдени следните НАГРАДИ:

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР ПИЧИНГ в програмата „Проекти за втори филм”, осигурена от Synchro Film, Video & Audio – Vienna, получи проектът „KANARI” на Хафстейн Гунар Сигурдсон (режисьор) и Тобиас Mюнте (продуцент) (Исландия).

НАГРАДАТА на DIGIMAGE - LVT ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОЕКТ в програмата „Проекти за втори филм” получи проектът „ANOTHER PARADISE” на Нана Джанелидзе (режисьор) и Русудан Глурджидзе (продуцент) (Грузия).

НАГРАДАТА на Фокусфокс Студио (Унгария) за НАЙ-ДОБЪР ПИЧИНГ в програмата „Проекти за първи или трети филм” на София Мийтингс получи проектът „LIGNITE” на Грегъри Рентис (режисьор) и Мария Цика (продуцент) (Гърция).

НАГРАДАТА на LVT - София ЗА НАЙ-ДОБЪР ПРОЕКТ в програмата „Проекти за първи или трети филм” на София Мийтингс получи проектът „THE LESSON” на Кристина Грозева (режисьор и продуцент), Петър Вълчанов (режисьор и продуцент) и Магдалена Илиева (продуцент) (България).

На 17-ото издание на международния София Филм Фест бяха връчени следните НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:

ИЦХАК ФИНЦИ, актьор (България)
КОСТА-ГАВРАС, режисьор (Франция)
ПАОЛО и ВИТОРИО ТАВИАНИ, режисьори (Италия)
ЙОС СТЕЛИНГ, режисьор (Холандия)Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.
Христо Ботев


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!