вторник, 01 декември 2020
Начало » Политика
Трите грешки на проф. Константинов


Фото: Михаил Константинов
21 март 2013, четвъртък
Еми Барух, Дойче веле

Когато проф. Михаил Константинов публично се ангажира да дари 10 хиляди лева, ако някой докаже и "една-единствена грешка, която да променя резултатите" в досега проведените избори, той направи три грешки наведнъж.

Първата му грешка е етическа. Втората е политическа. Третата е ценностна. Но да караме поред: едва ли някой си въобразява, че ще намери документ, от който да личи по безспорен начин участието на председателя на Управителния съвет на "Информационно обслужване" в изборна манипулация. Следва ли от това обаче, че на последните избори нямаше манипулации? Не, не следва.

За несъвместимост между личните пристрастия на проф. Константинов и заеманата от него длъжност говориха лидерите на три от досегашните парламентарно представени партии. Провокирани от откровението му, че “ако алтернативата на ГЕРБ е да се върне Тройната коалиция, той ще направи всичко възможно това да не се случи”, Лютви Местан и Сергей Станишев настояха за неговата смяна. Служебният премиер Марин Райков също каза, че тези изявления на Константинов са недопустими. Гарантирани ли са обаче честните избори, ако Константинов бъде сменен? Не, не са гарантирани.

Имитации и мутации

Вярно е, че на фона на натрапчивото съмнение относно демократичните механизми в днешна България съсредоточаването на недоверието върху една-единствена личност не дава отговор на въпросите, с които години наред осъмваме след изборния ден, нито обяснява процесите, предшествали гласуването. Но знаците, които публиката разчита през думите и поведението на всяка една от публичните личности (в това число личността на Константинов), маркират териториите, върху които се предполага, че народът ще се срещне с елита.

Тази среща не се случва. Вече 23 години. И едва ли ще се случи и тази пролет. Защото знаците са сбъркани. Етически, политически и ценностно.

На пръв поглед е напълно непонятно, че професионалист с опита на проф. Константинов твърди, че не разбира за какво става дума. (Впрочем, при очевидния конфликт между неговите откровено заявени политически пристрастия и нормалното изискване за експертна безпристрастност на човека, натоварен със статута Председател на Управителния съвет на „Информационно обслужване”, служебеният премиер има само един правилен ход и ако той не го направи, поставя собствената си репутация в конфликт с официално обявената мисия, с която бе натоварен от президента.)

Става дума за дефицит на добросъвестност, за липса на чувствителност към очакванията на улицата, която следи жестовете, слуша интонациите и търси личности, на които да повярва. Например алтернатива на компанията Цветанов-Петрова-Флоров-Георгиев.

Става дума за един типичен за българската политическа класа синдром - синдрома на имитациите и мутациите. Имитации на политическа почтеност, високомерие на привилегированото съсловие, подмяна на представителите на народа с мутирали мутри, необразовани наглеци и самозабравила се върхушка.

Нашето "ние" и тяхното "аз"

Става дума също така за елегантното приплъзване покрай семафорите на властта на една особена група ерудити, импортна стока, “чужда на контекста, несъответна на антропологичния стандарт” (по д-р Михайлов), които са в състояние да обяснят всички знаци на управляващите според произволен алгоритъм, удобен, угоден. Става дума за експерти, които сърфират от проект на проект, политолози и интелектуалци с променлив срок на годност. Хора, които пренебрегват нашето “ние”, заради тяхното “аз”. Днес улицата плаща тяхното вчерашно мълчание. А утре?

Утре са изборите. ГЕРБ е първата партия, която внесе документи за регистрация в ЦИК. Предстоят два месеца на изпитания, на мобилизация, на разочарования, на “сутрешна телевизионна логорея”. Предстои изпробване на медийната резистентност по отношение на национал-популизма. Предстоят поредните монолози на услужливия “елит”. Предстои поредният тест за журналистическа зрялост.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Купчина камъни престава да бъде купчина камъни в момента, когато един човек я погледне с представата за катедрала.
Екзюпери


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!