вторник, 01 декември 2020
Начало » Политика
Цветан Василев: Президентът Плевнелиев защитава икономически интереси

Цветан Василев
Фото: Корпоративна търговска банка
26 март 2013, вторник
Ракурс
Източник: vesti.bg

"Президентът Росен Плевнелиев не може да ме понася. Той очевидно защитава икономически интереси, а не интересите на нацията“, заявява Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка.

В обширно интервю за виенския вестник "Дер Щандарт" (derstandard.at) банкерът твърди, че същите кръгове, които са избрали президента, сега имат интерес да превземат и изпълнителната власт, писа vesti.bg.

Един български политически анализатор ви обяви за олигарх, за член на мафията, така ли е? - пита журналистът Маркус Бернат.

Цветан Василев: "Президентът на мен не може да ми навреди. Проблемът не е, че президентът има приятели. Проблемът е, че този президент е продукт на кръга около седмичника "Капитал", с който кръг в миналото са имали общи бизнес интереси, както и една система от неправителствени организации, включително Институт "Отворено общество".

Огнян Минчев, политологът, когото вие цитирате, но също и други "лидери на общественото мнение", които се крият зад фасадата на поддържници на демократичното общество, също защитават такива интереси."

На репликата на журналиста, че все пак българският народ е избрал президента, Василев отговаря: "Избраха го заради харизмата на Бойко Борисов. Поставете Плевнелиев начело на една партия и ще видите резултата. Този президент защитава бизнес интереси, а не интересите на нацията.

Но като казвам тези думи, това не означава, че бих предприел нещо срещу държавата и правителството, не съм го правил и в миналото. Като собственик на една от големите банки в България и като инвеститор в различни важни области, аз се интересувам от стабилността. Не от уличните протести. Тези събития могат да помогнат на хора като Иво Прокопиев.

Австрийският журналист пита защо Василев е смятан за един най-могъщите хора в България? И какво всъщност означава това – да имаш власт в тази страна?

"Бизнесът, който управлявам, е широкообхватен. Но има ли една поне страна в света, в която значимият бизнес да не е важен за политиката?

Никога не съм участвал в сформиране на правителство. Обаче половината от бившото правителство на Борисов, особено неговата финансово-икономически екип, в който министър беше и сегашният държавен глава, бяха от същите тези среди, които вече споменах", обяснява собственикът на КТБ.

На въпрос вярно ли е, че КТБ е наричана банка на държавата, Василев отговаря, че Еврокомисията е проверила за евентуална държавна помощ и не е открила нито едно доказателство.

"Моите врагове предизвикаха това разследване, а сега тласкат президента да продължи атаката", казва той. Василев навлиза в клюки и слухове, за да обясни на австрийския журналист кои хора от правителството на Борисов са били състуденти и как сега кръгът "Капитал" се опитвал чрез еврокомисарката Кристалина Георгиева да се дистанцира от Симеон Дянков, при положение че той бил избор на същия кръг.

Банкерът разказва на журналиста: "Първото предложение за икономически министър в кабинета Борисов през 2009 г. беше Бившият генерален директор на "Икономедия" Бисер Боев, чиято леля е Кристалина Георгиева, българският еврокомисар в Брюксел. Нейният състудент Симеон Дянков стана финансов министър.

Боев не стана министър, защото обществеността реагира. В замяна избраха Трайчо Трайков, приятел на Дянков от студентските години, за министър на икономиката и енергетиката. Иронията е, че сега еврокомисарката и кръгът "Капитал" се дистанцират от политиката на бившия финансов министър.

Тяхната политика се провали, защото те правеха само едно нещо - провеждаха политика на икономии, без да вземат пред вид, че голяма част от населението е на ръба на оцеляването. Затова не ми изглежда достоверно, когато президентът при представянето на служебното правителство каза, "това е ново начало". Що за ново начало, след като в задкулисието стоят същите хора", избухва по време на интервюто Василев.

Обстоятелството, че КТБ е банката, която често печели големи обществени поръчки, Василев обяснява с гъвкавостта й за разлика от други финансови институции. И с това, че предлага най-добрата оферта.

За пример той дава покупката на "Виваком", която КТБ придоби миналата есен заедно с руската ВТБ "Капитал" и разказва как през 2004 г. държавната телекомуникационна компания БТК е била приватизирана за смешна цена с посредничеството на "Булброкерс" - собственост на Прокопиев.

Василев обяснява също, че Прокопиев и Огнян Донев имат политически амбиции и затова притежават вестници. За себе си казва, че никога не е използвал вестници, за да напада конкурентите си.

Помолен да коментира позицията на "Нова българска медийна група" срещу президента, Василев казва "те го критикуват, защото защитава бизнес интереси. Президентът не е свещена крава. Може да бъде критикуван."

Василев категорично отрича да влияе на журналисти. "Не бива да подценяваме журналистите. Те имат собствено мнение и не е задължително то да съвпада с мнението на министри. На никого не се обаждам по телефона, не се появявам в ТВ7, чиято структура на собствеността се промени.", твърди той.

"Да направим обзор на медиите в България. Имаме един банкер, който подкрепя Нова българска медийна група, един депутат и майка му, чиято собственост е НБМГ, един голям фармацевтичен бос и един голям предприемач, който предпочита да живее в Сингапур за по-голяма сигурност, отколкото в София. Колко медийна свобода може да има при тези обстоятелства?", пита журналистът от "Дер Щандард".

Отговорът на Цветан Василев: "Рисувате странна картина. Мисля, че имаме прекалено много свобода на словото. В България може да бъде казано и написано всичко. Тук критерий за обективност е колко агресивно се напада правителството, президента. Но вестниците нямат такова влияние, за разлика от телевизията и интернет порталите. Повечето сайтове са собственост на "Икономедия", а ги управлява жената на президента Плевнелиев", твърди Василев.

На въпрос смята ли се за олигарх, той отговаря , че е толкова олигарх колкото и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричард Брансън, Бернар Арно. Но казва, че не е олигарх в смисъла на бизнесмен, който има връзки с правителството и ги използва в бизнеса си.

На въпрос за политическите му убеждения Василев казва, "аз не съм банка на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. За мен най-важна е стабилността, защото от нестабилност бих загубил много, от падане на валутния борд например.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Където няма любов, там няма и смисъл.
Достоевски


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!