вторник, 01 декември 2020
Начало » Изкуство и книги » Свят
Станаха ясни носителите на приза на ЕС за културно наследство


Фото: Europa Nostra
26 март 2013, вторник
Ракурс

Носителите на наградата на Европейския съюз за културно наследство/наградите на Europa Nostra за 2013 г. бяха обявени днес от Европейската комисия и Europa Nostra.

30-те победители, избрани измежду близо 200 номинирани проекта, са отличени за постижения в четири области: консервация, научни изследвания, изключителен принос и образование, обучение и популяризиране, съобщи агенция „Фокус”. Церемонията по награждаването ще се състои на 16 юни в Одеона на Ирод Атик в Атина в присъствието на президента на Гърция Каролос Папуляс, европейския комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу и световноизвестния оперен певец и председател на Europa NostraПласидо Доминго. Проявата се провежда под егидата на гръцкия президент.

Шест от 30-те отличени проекта ще получат голямата награда в Атина, а един от проектите ще получи наградата на публиката, определена с проведено от Europa Nostra онлайн гласуване, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

„Най-искрени поздравления за тазгодишните победители. Те излъчват страстта и професионализма, които са отличителна черта на удивително богатото и разнообразно културно наследство. Миналото може да ни научи на много неща за настоящето и бъдещето, затова трябва да създадем условия възможно най-много хора да се радват на нашето наследство днес и да положим всички усилия, за да го опазим за бъдещите поколения. Европейската комисия ще продължи да подкрепя тази награда и други проекти в областта на културното наследство чрез нашата нова програма Творческа Европа, както и чрез други източници на финансиране от ЕС“, заяви комисар Василиу.

„През тази година, в която се навършват 50 години от началото на нашето общоевропейско движение, аз искам да отдам почит на тези забележителни постижения, които показват силната ангажираност на европейските граждани и общности. Щастлив съм, че златният юбилей на Europa Nostra съвпада с Европейската година на гражданите. Това е идеалният повод да подчертаем уникалния потенциал на културното наследство за засилване на гражданската отговорност и чувството за принадлежност към едно по-широко европейско семейство. Наследството прави всички нас по-силни и вдъхновява творчеството и иновациите. Затова трябва да работим заедно, за да опазим и да се радваме на богатствата около нас през следващите 50 години и след това“, добави Пласидо Доминго.

Специализирани журита, съставени от независими експерти от цяла Европа, оценяват номинираните проекти в четири категории — консервация, научни изследвания, изключителен принос и образование, обучение и популяризиране. Всички победители получават почетен плакет или отличие. Шестимата носители на голямата награда получават по 10 000 евро.

Наградите получават подкрепа по програма „Култура“ на ЕС, в рамките на която от 2007 г. насам са инвестирани повече от 32 млн. евро за съфинансиране на проекти, свързани с културното наследство. По други програми на ЕС също се оказва подкрепа – от Европейския фонд за регионално развитие са отпуснати 6 милиарда евро за дейности в областта на културата за периода 2007 – 2013 г. От тях 3 млрд. евро са за опазване и съхранение на културното наследство, 2,2 млрд. евро за развитие на културната инфраструктура и 775 млн. евро за съфинансиране на услуги в сферата на културата като професионално обучение и образование в областта на изкуството и културното наследство. Други 150 млн. евро са предоставени от 1998 г. насам по линия на рамковите програми на ЕС за научни изследвания и технологично развитие.

Често подценявано, културното наследство допринася значително за растежа и създаването на работни места. То представлява важна част от секторите на културата и творческите дейности, в които са заети 8 млн. души в ЕС, а делът им в БВП на Европа достига 4,5 %.

Разходите за консервация на паметници на културата от страна на публични и частни организации в ЕС се изчисляват на 5 млрд. евро годишно.

Данните, публикувани от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), показват, че 40 % от международния туризъм в цял свят е свързан с културното наследство. Също така културното наследство е от основно значение за устойчивото развитие и социалното сближаване.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Това, което не ме убива, ме прави по-силен.
Фридрих Ницше


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!