сряда, 25 ноември 2020
Начало » Страната » Политика
Страхът от Василев, Пеевски & Ko

Едно от исканията в петицията гласи: Да се назначат проверки за начините, по които Делян Пеевски е назначен като следовател в НСС и да бъде отстранен от поста
Фото: Дойче веле
27 март 2013, сряда
Еми Барух, Дойче веле

В България страхът бе превърнат в национална политика, в препоръчително поведение, в унизителна масовост. Така е и до днес. Как иначе да си обясним факта, че мнозина предпочитат да се борят анонимно срещу "лошите"?

Преди няколко дни мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се появи на страниците на австрийския вестник "Дер Шандарт" с едно интервю, което ще остане в историята на нашето преходно време като модел за безочлива наглост - дори и само заради твърдението, че в България има медийна свобода (спестявам останалите интерпретации на банкера). Още преди тази медийна изява на Василев, в интернет пространството бе пусната петиция под надслов "Без държавни пари в КТБ и медиен монопол на Пеевски/Кръстева".

Петицията постепенно събира съмишленици. Засега техният брой не е голям. Но това е обяснимо: директната връзка между банката на Цветан Василев и медийния монопол на Пеевски е добре известна само на професионално изкушени хора. Малко са и запознатите със създадените от тандема Василев-Пеевски (& Kо) механизми, по които функционира мрежата от финансови, политически, регулаторни и съдебни зависимости. Тази мрежа е разпростряна върху цялата публична сфера и се употребява за площадни екзекуции и назидание на "некооперативните". Точно затова смятам всеки подпис, подкрепящ петицията, за знаков. Заставането зад подобен призив би трябвало да бъде израз на морална взискателност към обществените нрави, активно отстояване на ясни правила и демократични принципи. Малък жест, с който човек прави крачка извън собствената си частност и заявява позиция, застава до съмишленик. Нещо като подреждането ни до съдия Мирослава Тодорова, която спокойно се изправи срещу "системата Цветанов", показа рядко срещано по нашите земи лично достойнство и правно упорство.

Подписите на лицата без имена

Броят на подписалите до вчера петицията е 565 души. Една трета от тях обаче са "лица без имена". Опцията "подписалият петицията е решил да не показва името си в интернет" са избрали 163-ма от всичките 565. Този твърде висок процент прикрити защитници на защитима кауза е симптоматичен. Споменах Мирослава Тодорова не случайно. Миналата година тя не просто подписа петиция. Тя обяви "война" на онази власт. Застана срещу нея (срещу него) с името си, с авторитета си, с професионалната си състоятелност. Сега онази власт я няма. (Няма ли я наистина?)

Как да бъде обяснено присъствието на толкова много анонимни граждани, които споделят "скришом" кауза, една от основните цели на която е защитата на свободното слово? За какво свободно слово можем да говорим, когато в нейните първи редици се нареждат несвободни хора? Какво притеснява тези хора, след като е известно, че във виртуалното пространство петициите имат нетраен живот - живот между два клавиша: "enter" и "delete" - "запази" и "унищожи"?

Най-краткият отговор на тези въпроси може би трябва да търсим в страха - в онази неясна предпазливост, наследена и възпитавана години наред в семейството, в училището, в професионалния кръг, сред приятели, които свързват кариерното израстване и просперитета с послушанието, с мълчанието, с подчинението. Страхът беше превърнат в национална политика, в препоръчително поведение, в унизителна масовост. Впрочем снишаването - тази дребна всекидневна подлост - е намерило израз в българската народопсохология с добре известната и доста показателна поговорка за преклонената глава и сабята.

Последните години от управлението на ГЕРБ и сабите, и главите се търкаляха в публичното пространство, за да всяват страх. Това стана политически инструмент, който тандемът Борисов-Цветанов превърна в капан за несретници. Тяхното "мрачно могъщество" (по Христо Иванов) беше обслужвано от медийния монопол Пеевски-Кръстева и от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

От какво се уплаши Василев

Точно поради това намерението на служебния премиер Марин Райков да изработи правила за прозрачно управление на ресурса на държавните предприятия, които от години са концентрирани в КТБ е не само стратегически важно, но е и символно значимо. Този акт е зареден с предчувствие за промяна. С предпоставка за възстановяване на нормалността.

От висотата на своите милиони вбесеният Василев зае агресивна поза, уплашен от възможността "да му спрат кранчето". Да се надяваме, че това може да е началото на частичния разпад на извратената пропагандна верига, финансирана от тези същите милиони.

Петициите са като служебните правителства. Имат нетраен живот - живот между два клавиша: "enter" и "delete" - "запази" и "унищожи". Но в този интервал те са в състояние да легитимират перспективата. От моралното дъно на българския преход това си е истинско постижение.

Източник: Дойче велеСподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Две неща на този свят са безкрайни – човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!