събота, 23 януари 2021
Начало » Изкуство и книги
23 април – Ден на книгата

23 април 2013, вторник
Ракурс

23 април е Световният ден на книгата и авторското право, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО - Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура.

С празнуването на този ден в целия свят ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост.

Столицата на Тайланд Банкок е определена за столица на празника тази година като признание за неговата програма за насърчаване на четенето сред младите хора и непривилегированите слоеве от населението.

Идеята за празника произхожда от Каталуния, където 23 април е денят на Св. Георги Победоносец и по традиция се подарява книга на мъжете и роза на жените. През 1616 г. на този ден са починали Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир, а на същата дата и други големи писатели - Инка Гарсиласо де ла Вега, Морис Дрюон, Мануел Мехия Вайехо, Владимир Набоков.

В София честването, както през всяка от последните 18 години, е в книжарница „Хеликон-Витоша”.

Наградата „Цветето на Хеликон”, която се присъжда на най-продаваната от 12-те книги, номинирани за литературната награда „Хеликон” за нова българска художествена проза, печели тази година „Физика на тъгата” от Георги Господинов.

В класацията след нея са „Ной дава последни указания на животните” от Калин Терзийски, „Господ слиза в Атина” от Александър Секулов и „Името” от Христо Карастоянов.

Откъси от книги, които са ги впечатлили напоследък, в „Хеликон-Витоша” четоха популярни писатели, художници, журналисти, музиканти – Кристин Димитрова, Севда Шишманова, Владимир Пенев, Греди Асса, Георги Господинов, Анри Кулев, Йордан Попов, Бойко Ламбовски, Георги Лозанов, Любен Петков, Иван Лечев...

Гости на книжарницата бяха и ученици от 134 СОУ „Димчо Дебелянов” и от Шесто основно училище „Граф Н. П. Игнатиев”, които също четоха от любими книги.

Статистиката у нас показва, че българинът отделя средно по 12 лева на година за книга.

За да стане по-евтина и по-достъпна българската книга, библиотекарите и книгоиздателите у нас отново предлагат 20%-то ДДС да се намали или поне да се въведе диференцирана ставка за български автори и за преводна литература, съобщи БНТ.

По повод 167-годишнината от създаването на първия български вестник – „Български орел”, група граждани инициираха подписка за намаляването на ДДС-то върху книгите и печатните издания..

Подписката ще продължи до началото на септември, като подписите ще се събират предимно в читалищата в цялата страна. Всеки желаещ може да се присъедини към инициативата "Обединение за възраждане на книгата" и в социалните мрежи.



Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!






Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!