събота, 19 юни 2021
Начало » Политика
ЕС подготвя стратегия за пластмасовите отпадъци – този огромен материален ресурс

11 октомври 2013, петък
Ракурс

Комисията по Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент обсъди проблемите с пластмасовите отпадъци и предложената от Европейската комисия стратегия за справяне с проблема.

Ситуацията с пластмасовите отпадъците е сериозна, не на последно място поради съществените им разлики от останалата част на материалите, съдържащи се в отпадъчните потоци. За тях няма и конкретен текст в Директивата за отпадъците и това поражда проблеми при осигуряване на събирането и третирането им.

Поради огромните потоци пластмасови отпадъци, данни за които са посочени в Зелената книга, относно стратегията за пластмасовите отпадъци в околната среда, трябва да се намери целево решение за третирането им и в съответствие с принципите на Директивата за отпадъците да се търсят варианти за рециклиране и оползотворяване на този огромен материален ресурс.

В хода на дискусиите се потвърди единомислието между Парламента и Комисията по въпроса и бяха обсъдени отделните аспекти от процеса на натрупване на пластмасовите отпадъци – от опаковките (които са един от сериозните източници), до съотношението между рециклиране, изгаряне и цените на вторичните ресурси.

Евродепутатът Маруся Любчева се включи в дебата, като изрази категорична подкрепа за изготвянето на стратегия за пластмасовите отпадъци, отбелязвайки изключителната важност на поставянето на конкретни цели пред нея и определянето на подход за реализацията им. Тя обърна внимание и на двете еднопосочни тенденции, които се наблюдават в момента - непрекъснато нарастване на количеството на пластмасовите опаковки и продукти за еднократна употреба и тенденцията тези продукти веднага да се превръщат в нарастващ куп отпадъци. Това не се отнася единствено до т.нар найлонови торбички, но и до далеч по-атрактивните за потребителя диплетни и триплетни форми на пластмасови опаковки и предмети за еднократна употреба, чиято полезност трае от няколко минути до няколко часа.

Българският евродепутат подчерта необходимостта от баланс между тези две тенденции, тъй като отпадъците, в крайна сметка, се плащат от гражданите. „Стратегията трябва да отчита особеностите на пластмасите като материал и процесът на третиране на пластмасовите отпадъци, който не е само управленски, той е и технологичен. Създаването на технологии за рециклиране на пластмасови отпадъци е важно. Именно трудностите при тях позволяват нелегален износ на отпадъци и циркулирането им между държавите, което освен икономически загуби, крие и други рискове" - добави в заключение г-жа Любчева.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

...законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.
Христо Ботев


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!