събота, 19 юни 2021
Начало » Свят » Политика
Маруся Любчева взе участие в конференция за Сирия


Фото: Ракурс
18 октомври 2013, петък
Ракурс

Евродепутат Маруся Любчева взе участие в състоялите се на 9 октомври в Страсбург дебати относно бежанските вълни и сирийската криза.

Европейският парламент прие специална резолюция, с която призова за организирането на хуманитарна конференция за бежанската криза в Сирия, с цел да бъде оказана помощ на съседните на Сирия страни да се справят с все по-нарастващия приток на бежанци. Освен върху хуманитарната помощ, конференцията трябва да се съсредоточи и върху укрепването на ролята и участието на ЕС в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта в страната.

Членовете на Европейския парламент призоваха ЕС, като най-голям донор на хуманитарна помощ за кризата в Сирия, да продължи да оказва финансова подкрепа както на нейните граждани, така и на страните-членки, изправени пред предизвикателството да осигурят подслон и препитание на бежанците от бушуващите вече две години военни конфликти.

Г-жа Любчева подчерта, че подкрепя резолюцията като важна стъпка от участието на Европейския парламент в решаването на бежанския проблем, но изрази съжаление, че това се случва след трагедията в Лампедуза. Българският евродепутат изрази надежда, че тази трагедия ще направи по-отговорни и по-солидарни всички, които са се съмнявали, че бежанският проблем не е общоевропейски, а следва да се решава от всяка държава поотделно. Г-жа Любчева допълни, че кризата в Сирия тепърва ще поставя на изпитание европейските механизми за солидарност и най-вече съществуващите законови рамки за взаимопомощ.

„Усилията са насочени към прекратяване на конфликта и към подкрепа на страните, които приемат най-много бежанци. Сега обаче е важно да се обърне внимание и на хуманитарните и на политическите измерения на бежанския поток. Кризата ще приключи, но Сирия ще бъде една разрушена страна и бежанците няма как да се завърнат там спокойно", заяви от парламентарната трибуна г-жа Любчева.

Българският евродепутат обърна специално внимание на необходимостта от дългосрочни мерки на ниво ЕС и поемане на ясни ангажименти за солидарност между страните. Тя подчерта, че повече от държавите-членки нямат капацитета и необходимите финансови възможности да посрещнат очаквания бежански поток, като ситуацията в България е особено тревожна.

„България е преживяла много бежански вълни и в момента прави възможното да съдейства за разрешаването на проблема. Трябва да бъдем внимателни и да приемем мерки за обезпечаване защитата и сигурността на нашите граждани.", допълни в заключение г-жа Любчева.

Съгласно приетата резолюция на Парламента, страните-членки на ЕС следва да използват всички съществуващи закони и процедури, за да осигурят безопасно влизане, временен прием и достъп до справедливи и ефективни процедури за убежище на сирийските бежанци. Депутатите приветстваха и общия консенсус между страните-членки, че сирийските бежанци не трябва да бъдат връщани обратно в конфликтните зони.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Ако успееш да прекараш един съвършено безцелен следобед, по съвършено безцелен начин, значи си се научил да живееш.
Лин Ютанг


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!