събота, 19 юни 2021
Начало » Политика
„Жените в обществото” обсъждаха на семинар социалистки

21 октомври 2013, понеделник
Ракурс

Между 11 и 13 октомври Обединението на жените-социалистки (ОЖС), с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт", проведе семинар под наслов „Жените в обществото: Левият (социалдемократическият) поглед”.

В продължение на два дни 35 представителки на клубове на Обединението от Варна и Добрич обсъждаха въпроси, свързани с проблемите на равнопоставеността, прилагането на принципите на равнопоставеност в националните политики и практики, участието на жените при формирането на политиките и участието на Обединението в предстоящите избори за Европейски Парламент през 2014 г.

Сред участничките в семинара бяха народните представители Сияна Фудулова и Йорданка Колева. Те разясниха политическата обстановка в България и актуалните задачи пред БСП и ОЖС. Те запознаха участничките с основните въпроси, които се обсъждат в Народното събрание и които правителството решава. В програмата на семинара бяха включени две основни теми: „Икономическата криза и жените през погледа на ПЕС" и „Мобилизация на ОЖС за успешно представяне на БСП за Европейски избори 2014".

Основен лектор бе членът на Европейския парламент и член на Изпълнителното бюро на ПЕС-Жени Маруся Любчева. Презентациите, които тя представи, бяха свързани с актуалните политики на ПЕС и въпросите, по които активно работи организацията на жените в рамките на политическото движение. Любчева представи и данни за влиянието на икономическата криза преди всичко върху жените и тяхното участие в икономическите и обществени процеси. Тя направи преглед и сравнение между ситуацията в България и тази в останалите страни-членки на ЕС.

Евродепутат Любчева обърна внимание на проблемите с недоброто представяне на жените в някои сфери на икономиката, разликата в заплащането между жените и мъжете за равен труд, социалната изолация, в която изпадат определени групи жени. Сериозна дискусия се разви по отношение проблемите на младите жени и майки.

Във връзка с участието на ОЖС в предстоящите избори за Европейски парламент, Любчева открои основните принципи на работа и задачите, които Обединението следва да изпълнява. Беше обърнато внимание на кампаниите на ПЕС-Жени и на необходимостта програмата на Обединението да бъде синхронизирана с тази на организацията на жените от ПЕС.

„Информацията, с която се запознахме, както и моделът на работа по време на семинара, е изключително полезна и актуална" - споделиха участничките. „До сега се чувстваме изолирани, нямахме опит как да организираме работата си, сега се чувстваме по-уверени и по-подготвени".

Таня Турлакова и Любка Игнатова, заедно с областните координатори на ОЖС от Варна и Добрич, направиха преглед на организационното състояние на клубовете в региона и очертаха проблемите, които трябва да бъдат решават, за да могат клубовете да се превърнат в действени и ефективни структури.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Купчина камъни престава да бъде купчина камъни в момента, когато един човек я погледне с представата за катедрала.
Екзюпери


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!