събота, 19 юни 2021
Начало » Политика
Евродепутат иска помощ за българското животновъдство в пограничните райони


Фото: Ракурс
23 октомври 2013, сряда
Ракурс

В рамките на пленарната сесия на Европейския Парламент в Страсбург между 21 и 24 октомври, евродепутат Маруся Любчева отправи апел към Европейската Комисия за намиране на решение на въпроса с трансграничния пренос на зараза по животните, от който потърпевш е регионът на Югоизточна България и особено община Малко Търново.

Г-жа Любчева запозна колегите си с измеренията на проблема и поясни, че при наличието на воля от страна на европейските партньори и българските власти, ситуацията може да бъде овладяна и без да се нарушава съответното национално и европейско законодателство. В съответствие с Директива 2003/85/ЕО, при установяване на огнище на зараза, заболелите и заразените животни се умъртвяват.

Заедно с тях се умъртвяват и животни, които не са заразени, но са били в контакт със заразоносители. На животновъдите се изплаща компенсация, която не покрива реалния размер на загубите и това застрашава оцеляването на животновъдството в засегнатите райони.

„В моя избирателен район – Югоизточен планов, подобни събития не са рядко явление, поради граничния му характер и честото преминаване на заразени животни през границата с Турция. Най потърпевша е Община Малко Търново, на чиято територия през последните две години са умъртвени стотици животни", заяви г-жа Любчева и допълни, че умъртвяването на животните и ниската компенсация практически водят до ликвидирането на основния поминък на местното население и до обезлюдяването на региона.

Българският евродепутат уточни, че българските власти изпълняват изискванията на Директива 2003/85/ЕО и не прилагат ваксинацията като превантивна мярка, поради забраната за пускане на месо от ваксинирани животни на Европейския пазар. В същото време г-жа Любчева обясни, че Директивата предлага и алтернативи на умъртвяването на животни, които следва да бъдат разгледани и да се положат необходимите усилия за използването им.

Любчева акцентира върху нуждата от провеждането на консултации между българските ветеринарни власти и Европейската Комисия, за да се изработи ясна стратегия за ограничаване на икономическите щети на животновъдите в региона, и нуждата от подкрепата на Комисията за прилагането на подходящи превантивни мерки за предотвратяване трансграничното разпространение на зарази сред животните.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Давай наставления само на този, който търси знания, след като е открил своето невежество.
Конфуций


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!