събота, 19 юни 2021
Начало » Политика
Българските общини и бизнес във фокуса на Европейските фондове

30 октомври 2013, сряда
Ракурс

В Бургас се проведе кръгла маса относно перспективите за местните власти и бизнеса през новия пропрамен период 2014 – 2020 г., организирана от евродепутат Маруся Любчева и групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

В събитието участваха кметове, експерти от местните администрации, предсттавители на браншови организации – Бургаската търговско промишлена палата, Бургаската регионална туристическа камара, Търговско индустриалната камара, синдикати, университети и неправителствени организации. Интересната програма, свързана с представяне на Споразумението за партньорство между България и ЕС за новия програмен период 2014-2020 и Регионалната политика на ЕС и ОП „Регионално развитие", предизвика много въпроси, становища и коментари. Лектори на кръглата маса бяха Маруся Любчева – член на Европейския парламент и Аница Русева, главен експерт в дирекция „Програмиране на регионалното развитие" на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

„Идеята на тази кръгла маса и всички следващи, които предстои да организирам, е да запозная гражданите с актуална информация за подготовката на новия програмен период на ЕС и практически, чрез мнения, становища или препоръки, всички да можем да участваме в планирането му. Диалогът с гражданите по региони е изключително важен, защото основният акцент на политиките през новия програмен период е насочен именно към тях”– сподели Любчева при откриването на кръглата маса. Тя обясни значението на периода на подготовка на окончателните текстове на споразуменията и параметрите, заложени в тях, с отчитане на спецификите и приоритетите на националните политики на страните-членки. „Това е труден процес, тъй като именно тук се установяват границите, до които можем да искаме финансиране по структурните и по кохезионния фонд” – допълни тя.

Поздравление от Областната администрация към участниците в кръглата маса поднесе заместник-областният управител на Бургас Евгени Врабчев. В презентацията, която Маруся Любчева направи, бе отделено внимание на новия подход, утвърден във взаимоотношенията на ЕК със страните членки и предварителните условия, които България следва да изпълни, за да получи финансиране. „Засиленият контрол върху ефективността и ефикасността на процесите би трябвало да даде по-добър резултат”, обясни Любчева, обсъждайки конкретните оперативни програми, средствата, определени за тях и стратегиите за регионализъм в политиките през новия програмен период.

Множество мнения и становища бяха изказани от участниците. Кметовете споделиха проблеми, свързани с бюрократичните процедури, със забавянето на плащанията, с невъзможността да решават конкретни проблеми на жителите на по-отдалечените населени места в региона през настоящия програмен период. Обявиха се срещу невъзможността да се финансират пътища от четвърта категория и споделиха проблеми по отнoшение на програмата за развитие на човешките ресурси, неефективността на средствата, изразходени за квалификация, деинституционализация и последващите проблеми, пред които реално са изправени общините. Важен акцент в изведената проблематика беше противопоставянето между „големи“ и „малки“ градове. „Това е проблем, чието запазване в новия програмен период ще продължава да формира бедни региони” – сподели кметът на Карнобат Георги Димитров.

Конфронтацията и противопоставянето между хората, насаждани с години също бе акцент на срещата. „Крайно време е да се обединим около няколко национални цели и да работим заедно” – посочи кметът на Камено Стефан Бонев. Поставени бяха въпроси относно възможностите за участие на частните здравни заведения в конкурси за финансиране от структурните фондове, много въпроси от икономиката на региона и връзката между бизнеса и образованието.

Доц. Петранка Пипева, заместник-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас, сподели опита на университета от участието в проекти по различни оперативни програми, но настоя в новия програмен период да има повече партньорски проекти, за да може бизнесът да участва във финансирането на образованието. За конкурентоспособна икономика и европейско финансиране през новия програмен период говориха председателят на Бургаската търговско промишлена палата Цанко Иванов и Видка Вълчева, председател на Търговско индустриалната камара, подчертавайки необходимостта от по-голяма мотивация за бизнеса за участие в европейски проекти.

Евродепутат Маруся Любчева отговори на поставените въпроси, като обърна специално внимание на факта, че европейските политики не изместват националните и средствата от структурните фондове не могат да изместват националното финансиране. Маруся Любчева подчерта, че свръхочакванията към ЕС като източник на средства, както и оправданието „така каза Европа” не носят резултат. Вместо това трябва да се намерят пресечни точки и да се работи интегрирано и тематично по посока на по-голяма ефективност.

Българският евродепутат обърна внимание и на необходимостта натискът от местните към националните власти да доведе до решаване на много от проблемите по региони, включително с помощта на на европейските средства, така че да бъдат преодолени регионалните различия и да бъде дадена сигурност на младите.

„Ако искаме да имаме „Европа на гражданите”, трябва да ги чуем и да систематизираме възможните отговори и действия. Ето защо трябва да дискутираме, да изясняваме проблемите и да накараме гражданите и бизнесът от общините да се почувстват част от решението, а не от създаването на проблемите“ – завърши Любчева.

Българският евродепутат се обърна към присъстващите с предложение да й изпращат въпроси, които имат значение за региона, за да се опитва да съдейства за тяхното разрешаване. Тя увери присъстващите, че ще направи предложения до различни министерства, в които ще отрази дискутираните въпроси и ще настоява за намирането на решения.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Традицията не е завършек на миналото, а жива сила, одухотворяваща съвременността.
Игор Стравински


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!