събота, 19 юни 2021
Начало » Политика
Маруся Любчева: Трябва да подхождаме диференцирано към бежанците и нелегалните имигранти

06 ноември 2013, сряда
Ракурс

На 1 ноември евродепутатът Маруся Любчева посети миграционния център и разпределителния център за бежанци в град Елхово. Целта на посещението бе тя да се запознае на място със ситуацията и проблемите, предизвикани от увеличаващия се имигрантски поток към страната, както и с условията на работа на служителите на Гранична полиция там.
Посещението беше организирано по покана на заместник-областния управител на Бургас г-н Юсеин Мехмед и секретаря на Работната група за интеграцията на бежанците към областния управител на Бургас, г-н Зиад Ел Масри, които също взеха участие в него.

По време на посещението г-жа Любчева се запозна с условията, в които функционират двата центъра. Откроиха се проблеми, свързани с липсата на адекватни медицински грижи, и особено на първоначални прегледи при пристигането на хората, както и с липсата на преводачи, което допълнително затруднява идентифицирането и информирането на имигрантите за техните права и задължения, здравното обслужване и общуването с администрацията като цяло. Множество други административни и технически проблеми ежедневно възпрепятстват работата на служителите в центъра, които полагат големи усилия, за да се справят със ситуацията.

Маруся Любчева отбеляза също, че едва половината от настанените в центъра, които търсят закрила в България, идват от Сирия, докато останалите са нелегални икономически имигранти от Афганистан, Алжир, Мароко, Тунис и други страни. Тя изрази надежда централната и местната власт, с помощта на Европейската комисия, да положат повече и координирани усилия за намирането на дълготрайни решения на тези проблеми.

„Нашата страна е външна граница на Европейския съюз и имаме отговорността да обезпечим не само своята национална сигурност, но и сигурността на Съюза, по отношение на всякакъв вид заплахи – за сигурността, за здравето на хората, и т.н. Първата важна стъпка в тази посока е да започнем да разграничаваме и да подхождаме диференцирано към бежанците и нелегалните имигранти.“, каза още тя пред журналисти.

"Увеличаването на бежанския поток повиши напрежението не само по границата, но и във вътрешността на страната. През последните седмици станахме свидетели на криминални прояви, извършвани от и срещу имигранти, което значително повлия на общественото мнение. Увеличаването на расистките и националистки прояви, включително от публични фигури и политически партии, е изключително тревожно явление, което създава допълнително напрежение и смут в страната. За съжаление, техническите проблеми прераснаха в политически. Именно затова, адекватният подход към проблемите на бежанците е от изключителна важност и налага намирането на спешни мерки и механизми не само на национално, но и на европейско ниво", сподели в заключение Любчева.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Където няма любов, там няма и смисъл.
Достоевски


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!