събота, 19 юни 2021
Начало » Политика
Новият регламент за здравеопазването на животните – повече превенция и по-малко крайни мерки

09 ноември 2013, събота
Ракурс

На 5 ноември Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент обсъди предложението за Регламент относно здравеопазването на животните, целящ опростяване на настоящата правна уредба в областта и прилагане на нов, интегриран подход.

Стратегията е обединяване на сега действащото законодателство, обхващащо близо 50 основни директиви и регламенти и около 400 акта от вторичното законодателство, някои от които приети още през 1964 г., под един общ законодателен механизъм, третиращ въпросите на здравеопазването на животните.

Регламентът е и резултат от одобрената през 2007 г. стратегия на ЕС за здравето на животните, чиято основна цел е осигуряването на високо равнище на обществено здраве и безопасността на храните чрез постигане на минимална честота на поява на биологични зарази и рискове за хората.

В своето изказване по време на дебатите, евродепутат Маруся Любчева акцентира върху ролята на превантивните действия за постигане целите на Регламента и обърна внимание на тежките последици от практиката на избиване на контактни животни върху малките животновъдни стопанства в пограничните региони.

„Новият регламент идва в момент, в който частните животновъди в България се нуждаят от по-надеждна подкрепа и гарантиране на целостта на стопанствата им. Ето защо ще направя необходимите изменения в тази насока", подчерта Маруся Любчева.

Тя припомни, че трансграничният пренос на зарази по животните от съседни на ЕС страни е сериозен проблем, засягащ пряко България, и посочи скорошния пример с възникването на огнища на шарка в община Малко Търново и умъртвяването на близо 200 животни.

„Умъртвяването на животните е свързано с тежки последици за малките стопанства. В моя избирателен район, който е един от най-бедните в Европа, икономическите щети водят до отказ от животновъдство, липса на препитание и последващо обезлюдяване", заяви г-жа Любчева.

Българският евродепутат обърна внимание и на необходимостта от преразглеждане на режима на ваксиниране на селскостопански животни и прилагането на регионален подход в забраните за търговия с месо от ваксинирани животни.

„Ако в моя район се приложи ваксиниране се счита, че първо цялата страна трябва да придобие статут на "свободна от болест" преди да се възстанови свободната търговията. Считам, че трябва да се засили процедурата по признаване на райони, свободни от болест, и да се насочат повече усилия именно в локализирането на последствията, за да се намалят икономическите загуби на целия животновъден сектор", добави тя.

В заключение Маруся Любчева призова за подкрепа за страните-членки и частните стопанства в предприемането на превантивни мерки с различни технически решения за предотвратяването на преноса на зарази – труден, но не невъзможен процес.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал.
Виктор Юго


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!