събота, 19 юни 2021
Начало » Страната » Политика
Маруся Любчева: Не смятам, че изграждането на нови стени е начин за решаване на проблеми


Фото: perune.ru
13 ноември 2013, сряда
Ракурс

Проблемът за приемането на България и Румъния в Шенген беше включен в дневния ред на заседанието на Групата на социалистите и демократите в ЕП днес.

Поводът беше изявлението на председателя на Европейската комисия Барозу пред френски медии, в което той е изразил становище, че двете страни са готови технически, но други държави са против тяхното приемане в зоната.

Маруся Любчева, член на ЕП и член на Комисията по външни работи, взе участие в дискусията по време на заседанието. Тя се съгласи с встъпителните думи на председателя на Групата, Ханес Свобода, че в някои страни подходът към този въпрос се е превърнал от обективен в емоционален, но обърна внимание, че това създава условия за задълбочаване на негативните нагласи и отлагане на приемането на България и Румъния в Шенген до безкрайност.

Като причина за това, Любчева изтъкна обвързването на въпроса за свободното движение на хора с проблеми като ромите, вътрешната миграция в ЕС като цяло, бежанците, нелегалните имигранти от Северна Африка, и др. Тя изрази мнение, че това са проблеми, които касаят не само България и Румъния, а целия Европейски съюз, и трябва да бъде намерено общо решение на общите проблеми.

Според Любчева обвързването на всички тези въпроси в общ контекст, напоследък и в България, само подхранва националистическа и ксенофобска реторика, която се използва за политически цели. Тя обърна внимание, че българското правителство полага усилия, за да се справи с тези проблеми, но те не са само проблеми на или за правителството, а засягат всички граждани на страната.

„От тази обстановка се възползват политически сили, които целят да насаждат страх и омраза в обществото и да създават допълнителни разделителни линии. Те тласкат Европа към задълбочаване на проблемите, вместо към тяхното решаване. Опасявам се, че ако тези тенденции в България продължат, ще оставят дълбока рана в обществото ни, която дълго ще лекуваме.

Не смятам, че изграждането на нови стени е начин за решаване на проблемите. Проблемите на миграцията и движението на хора трябва да бъдат адресирани в рамките на съществуващите инструменти, програми и законодателство, при спазване на човешките права, гражданските свободи и европейските ценности. България и Румъния трябва да се присъединят към Шенгенското пространство възможно най-скоро.” – сподели след заседанието Любчева.

Социалистите се обединиха около необходимостта да се изработи документ, съдържащ ясната позиция на Групата по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген..Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Няма пряк път до мястото, където си заслужава да идем.
Бевърли Силс


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!