понеделник, 15 юли 2024
Начало » Страната » Политика
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот

18 октомври 2011, сряда
Ракурс

Пет национални и две регионални издания на периодичния печат, 4 телевизионни канала, 2 радиостанции, 6 информационни агенции и информационни интернет страници, както и външна реклама - билбордове и други агитационни материали, са наблюдавали в продължение на три месеца и половина от Института за социална интеграция /ИСИ/.

На прескоференция днес в София председателят Катя Колева и Стефан Георгиев - координатор на екипа за медиен мониторинг, обявиха резулатите от проекта „За демократични, прозрачни и честни избори”.

В рамките на изследвания период /1 юли – 15 октомври 2011 г./ екипът е регистрирал около 280 новини, статии или интервюта, които попадат в графата със съмнения за манипулация на предстоящия вот. Затова ИСИ, като структура на гражданското общество, призовава отговорните и компетенти органи да предприемат необходимите действия, тъй като случаите, на които са се натъкнали, неминуемо оказват влияние на изборния процес в страната.

Централните емисии на четирите национални ефирни телевизии са били наблюдавани в продължение на 34 дни и резултатът е – силен дисбаланс на медийното отразяване на кандидат-президентите. В първите водещи новини най-често е споменавана двойката Плевнелиев-Попова – 8 пъти, следвани от Калфин-Данаилов – 5 пъти и Кунева-Христов – 1 път.

Забележително е отразяването на изявите на министър-председателя Борисов, твърдят от ИСИ. Стефан Георгиев дори смята, че „изборите са засенчени от аурата на премиера”.

За изследвания период Бойко Борисов направо е шампион по медийно присъствие – цели 41 пъти е влязъл във водещите новини на телевизиите. А следващият след него, Сергей Станишев – само 3 пъти, Иван Костов и Волен Сидеров – по 2 пъти. Любопитно е наблюдението и в печатните издания, където името на Борисов е изписано 872 пъти за период от 39 дни /7 септември -15 октомври 2011/. В 5 национални и 2 регионални ежедневника пишат за Станишев 204 пъти, за Костов – 119, Волен Сидеров – 111, Доган – 88 и т.н.

Разположението на партиите също е неравнопоставено. За същия период в 5-те национални и 2 регионални ежедневника ГЕРБ е спомената 1165 пъти, БСП – 692 пъти, Синята коалиция – 247 пъти, АТАКА – 244 пъти и т.н. Двойката Плевнелиев-Попова е регистрирана 454 пъти, Калфин-Данаилов – 311 пъти, Сидеров-Шопов 119 случая, Кунева-Христов – 109 случая и т.н.

В доклада на ИСИ бяха изнесени много примери за невярна информация или вероятна манипулация и за това как медиите могат да повлияят на вота. Затова от екипа изразиха готовността си да наблюдават как протича изборният ден. За целта са ангажирали близо 150 наблюдатели, които да следят и сигнализират за евентуални злоупотреби.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Когато съдбата почука на вратата, не се прави, че те няма вкъщи.
Тибетска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!