събота, 19 юни 2021
Начало » Изкуство и книги » Свят
Изкуството Google Glass възхити стотици във Вашингтон


Фото: Фокус
17 февруари 2014, понеделник
Ракурс

Първото произведение на изкуството, използващо Google Glass събра стотици хора, които чакаха часове, за да го видят в Националната портретна галерия в американската столица, предаде кореспондентът на Радио “Фокус” във Вашингтон.

Скулптурата “Портрет на Америка” гостува няколко дни в галерията, като поводът е Денят на президентите, който се чества всеки трети понеделник на февруари.

Творбата, изобразяваща американския флаг въздейства и без посредничеството на технологиите, но “умните” очила правят възможно взаимодействието и своеобразния диалог с нея. Скулптурата с дължина три метра и половина е покрита с лещи за очила, като зад тях са подредени колажи от стотици образи на исторически фигури и поп икони от историята на САЩ, които се пречупват през стъклата.

Роденият в Грузия автор Дейвид Датуна отдавна използва стъкла за очила в творбите си и Google Glass изглежда закономерна стъпка от творческия му път. Когато разглеждаме “Портрет на Америка” с носимото устройство, на екрана в дясната част на зрителното поле се прожектират различни клипове в зависимост от това в коя част на скулптурата е спрял погледът ни.

Зрителят може да види видео с Барак Обама, Бил Клинтън, Роналд Рейгън, Стив Джобс, Опра Уинфри, Лейди Гага, откъс от анимационния филм “Том и Джери” или електронна игра.

Интерактивната творба задава въпроси и записва отговорите и уникалното изживяване на всеки посетител с помощта на вградената в Google Glass камера и десетте камери в самата творба. Взаимодействието е възможно, благодарение на специално разработено софтуерно приложение, а записите ще бъдат съхранени и споделени чрез социална медия. На интернет страницата на автора всеки ще може да види собствения си клип.

Идеята е преживяванията на публиката да се превърнат в част от творбата и да бъдат съхранени като капсула на времето. Вероятно в бъдеще, хората ще се шегуват с факта, че през 2014 година сме чакали три часа, за да изпробваме носима технология, отбеляза един от служителите, които подготвяха посетителите за изживяването им с Google Glass.

Асоциираният директор на Националната портретна галерия Ник Апостолидес каза за “Фокус”, че интересът към скулптурата не стихва и през няколкото дни, в които е изложена хората чакат часове, за да я видят с “умните” очила. Той допълни, че реакциите на публиката са положителни и не е бил свидетел на съмнение в това, че Google Glass имат място в изкуството.

“В исторически план хората на изкуството винаги се стремили да използват новите технологии - независимо дали са венецианците, които са искали да вземат маслените бои от Северна Европа, или Вермеер през 17-ти век, който е експериментирал с лещи и камера обскура, или художниците през 19-ти век, които са възприели фотографията като изразно средство. За мен няма нищо ново и хората на изкуството винаги ще искат да разберат как могат да вземат тези нови инструменти и да споделят креативността си чрез тях. Това, което всъщност ме притеснява е, когато артистите не експериментират с последните технологии. Технологията сама по себе си не ме интересува, а някои нейни аспекти ме тревожат, но артистите внасят хуманност, душа и творчество в технологията, което като човешки същества ни прави да сме повече от животните”, обясни Апостолидес.

Той отбеляза, че е въодушевен да види как човек на изкуството като Дейвид Датуна използва тази най-модерна иновация в носимите технологии за хуманна и творческа цел, а не само, за да печели пари.”

Скулптурата “Портрет на Америка” дебютира през 2013 година в Базел, а обичайният дом на творбата е Ню Йорк.Тя е първото от поредица произведения на Дейвид Датуна, които ще използват Google Glass в рамките на проекта му “Гледната точка на милиарди”.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол.
Лихтенберг


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!