събота, 19 юни 2021
Начало » Изкуство и книги » Свят
Уикипедия се превръща в огромна книга


Фото: Wikipedia
20 февруари 2014, четвъртък
Ракурс

Уикипедия, една от най-големите бази данни в света, може да се превърне в огромна книга, съобщи Lira.bg. Проектът „A Wikipedia Books Project“ е стартиран от сайта „Indiegogo“.

Той е на доброволчески начала, каквато е и цялата идеология на Уикипедия. Ако бъде реализиран, ще бъде отпечатана книга с над 4 милиона материала на английски език, простиращи се върху над 1 милион страници.

Информацията най-вероятно ще бъде разпределена в 1 000 тома, всеки от които по около 1 200 страници.

За да се осъществи инициативата, е необходима инвестиция от 50 000 долара, като крайният срок за събирането им е 11 април. За сега са събрани едва малко над 2 000. Дарение може да бъде направено на indiegogo.com.

В случай, че отпечатването на уникалната по рода си книга стане факт, тя ще бъде представена на конференцията „WikiMania“ в Лондон през август. След това изданието ще обиколи света, преди да бъде дарено на „голяма, стара обществена библиотека“.

Кристоф Кепер, един от инициаторите на проекта, коментира:„Най-важната причина за стартирането на този проект е, че искаме да покажем количеството на информацията. Живеем във време, в което информацията е лесно достъпна в интернет и ние не си даваме сметка за нейното огромно количество. Сега е време на кръстопът. Съвременниците на тази епоха са преживели както години, в които книгата е бил основен източник на информация, така и време, в което черпим знания главно онлайн. Знаем, че още преди да излезе тази огромна книга, тя ще бъде вече неактуална. Но искаме да завещаем на бъдещите поколения един артефакт от началото на дигиталната епоха."

Проектът вече предизвиква противоречия. Неговите противници считат, че отпечатването на многотомно издание с безброй страници противоречи на самата философия на Уикипедия, в която е залегнала идеята за лесно достъпна информация, която постоянно да се обновява.

Негативният ефект върху околната среда също е очевиден. Отпечатването на над милион страници ще изисква изключително много голямо количество хартия. А не може да се каже, че книгата ще има друга освен колекционерска стойност.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!