понеделник, 15 юли 2024
Начало » Бургас » Страната » Темида
Съдът спря инвазията на Lafka в Бургас

Народното събрание = Lafka
Фото: Гугъл
25 февруари 2014, вторник
Ракурс

Бургаският административен съд спря изпълнението на наредба на общинския съвет в Бургас, с която се дава право на веригата за продажба на цигари, вестници и дребни стоки Lafka да разположи своите павилиони в града.

Веригата е собственост на компания "Табак маркет", дъщерна на Булгартабак. Тютюневият холдинг и разпространението на печата се контролират от свързаните помежду си бизнесмени Цветан Василев и Делян Пеевски.

Решението е взето на закрито заседание на съда и е по повод жалбата срещу наредбата, внесена от дребни търговци и разпространители на вестници, които се обединиха в Асоциация за защита на средния и дребния бизнес, съобщи Mediapool.bg.

Спирането на изпълнението на наредбата е до произнасянето на съда по същество. Според търговците, с решението на общинския съвет, те биват поставени в неравноправно положение спрямо веригата. Всеки търговец на цигарени издалия има право само на един преместваем обект, в който да извършва търговията си, докато на търговците на печатни изделия се разрешават повече от един обект.

Веригата Lafka обаче съчетава продажбата на цигари и вестници и така удря търговците и на тютюневи, и на печатни изделия.

От асоциацията твърдят още, че спорните текстове от наредбата засягат не само собствениците на павилиони / временни обекти/, а и частните магазинчета на собствена територия.

Заради проблеми с навлизането на Lafka в уличната търговия в повечето големи градове, търговците създадоха Национален координационен център на малкия бизнес, за да може да устоят срещу навлизането на този монопол.

Според тях това е опит държавата и общината да подпомагат една монополна верига и я създават с участието на обществен ресурс, като използват улици и тротоари.

От община Бургас потвърдиха, че при тях има постъпили искания за разкриване на такива обекти, в които да се продават печатни издания заедно с тютюневи и пакетирани стоки. Част от исканията дори били одобрени от комисия и било въпрос на време разполагането на подобни обекти.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Темида каза:
Темида каза:
Съдът спря инвазията на Lafka в Бургас
Осъдиха к.д.п. Собаджиев на 80 месеца затвор в Панама
Всемогъщият прокурор и похлупакът над КТБ

Компасът на мъдростта

Не бързай, не бери грижи. Тук си само гост за миг. Затова спри и помириши цветята.
Уолтър Хейгън


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!