събота, 19 юни 2021
Начало » Море
Няма подводница, няма и надуваема лодка

Работна закуска по време на семинар за усвояване на европейските фондове
Фото: Ракурс
15 ноември 2011, вторник
Иван Станимиров

Неотдавна „пенсионираха” подводницата ни „Слава” и обещаха да я превърнат във военноморски музей на бойната ни слава. Хубаво, рекох си, тръгнало ни е на музеи, на Лувъри, нека да има още. Само че като помислих, помислих... доста се затрудних да си представя нашата „слава” – нито образ има, нито мирис, нито цвят...

Бях обаче зарадван, че един евентуален морски ковчег за невинни матроси е вече в небитието. И запрехвърлях в главата си възможните отговори на резонния въпрос - трябва ли ни подводна лодка?

Първи отговор: военна – не. Защото не е по джоба ни да поддържаме подобен свръхскъп плавателен съд, пеейки си песенчицата за голия тумбак и чифтето пищови.

Втори отговор: цивилна подводна лодка обаче е нужна. Нужна е на родната ни океанографска наука, която с нищожни средства постига завидни резултати. Необходима е модерна изследователска подводница, натоварена със съвременна апаратура, за изследване не само на уникалното ни Черно море, вече външна граница на ЕС, но и защо не на световния океан!? Макар че от днешните министри на финансите и на образованието, приравнили учените от БАН с феодални старци, не очаквам подводница, дори не очаквам и надуваема лодка. Защото те ще останат в историята главно с безхаберието си към науката и нейната изследователска същност.

Впрочем безхаберието е белег на това правителство, щом става въпрос не само за наука и култура, но и за геополитика. Да поясня – неотдавна прочетох „Антарктида - окото на Космоса” на проф. Боян Биолчев и интервю на проф. Христо Пимпирев по повод на същата книга. И от тях разбрах, че българската експедиция на Южния полюс се финансира с около 300 000 лева годишно!?!

Отказвам да коментирам сумата. Много повече пари пръсна всеки кандидат-кмет, особено в областните центрове, на последните избори за купуване на гласове и всевъзможни машинации! Т.е. убеден съм, че пари в държавата има /щом могат да се пилеят безконтролно и за разните ни измислени „светски” прояви/, но няма воля и акъл да се употребяват умно.

Тогава за каква наука говорим? То е ясно, програмата, която толкова години вече следват „демократичните” ни правителства, е една – отглеждане и потупване по рамото на неукия. Защото кой не знае това - прост народ по-лесно се манипулира и ограбва...Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Човек трябва да иска малко, за да може да плати цената.
Ванга


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!