събота, 30 септември 2023
Начало » Кореспонденции
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт

Коледното дърво е символ на базара от началото на 19 век
Фото: Манчо Манчев
23 ноември 2011, сряда
Алена Атанасова

Около 200 щанда с лакомства и емоция правят празника вълнуващ

Аромат на греяно вино, вурст, печени ядки и всевъзможни немски специалитети се носи от днес и на франкфуртския площад „Рьомер”.

Камбаните на църквата „Св. Николай”, речта на кмета Петра Рот и илюминациите на коледната елха бяха част от официалното откриване на тазгодишния коледен базар във Франкфурт. Певицата Айрийн Шиър изнесе малък концерт, преди да се чуе традиционният тон на духов инструмент, с който приключи програмата по откриването.

Температурите все още не са достатъчно ниски, но хората тук живеят с мисълта за Коледа. Поне от месец всичко и навсякъде е заредено с емоцията на предстоящите християнски празници. Коледни сладки и щолени по супермаркетите, бонбони и шоколади с образа на Дядо Коледа и еленчета, бляскави украси по магазините, някои по-семпли, докато други изключително помпозни и натрапчиви.

Приятното време днес дойде като подарък за жителите и гостите на Франкфурт да продължат традицията. По главната улица „Цайл”, на площада „Рьомер” и на свързващите ги улици, можеха да се видят потоци от хора, които обикалят щандовете с кулинарни изненади, топли напитки и ръчно изработени сувенири.

Създадени преди години като пазари, от които гражданите в началото на сезона купували необходимото за зимата, днес коледните базари са вълнуваща традиция за германците и атракция за чужденците.

Франкфуртчани чакат с нетърпение отварянето на базара заради настроението, което създава, заради възможността за разнообразна среща след работа или пък заради невероятното изобилие от подаръци и традиционни немски коледни сувенири. Най-щастливи са децата – за тях са захарните лакомства, шоколадовите фигури, огромните брецели и печените кестени, за тях е и голямата въртележка в центъра на площада.

Коледните базари в Германия са любопитни и за туристи, защото обикновено са разположени на исторически важни места в града, както е във Франкфурт. Площадът „Рьомер” е задължителна стъпка от пътя, който извървява почти всеки турист из града на Майн.

Освен всичко това базарът предлага и храна за душата – музика, празнични песни на първия адвент на 26 ноември, отброяващ седмиците до Рождество Христово, разходка с исторически парен локомотив, както и изложение на франкфуртски художници в в зала „Рьомер”.

Счита се, че франкфуртският базар е роден през 1393 година, откогато съществуват документи за него. Базарът се състои от около 200 щанда и събира около 3 милиона посетители, като това го прави един от най-големите в Германия. От няколко години франкфуртският базар има присъствие и в Англия, като с най-много щандове, с около 180, в побратимения Бирмингам (Frankfurt Christmas Market). С това той става най-големият автентичен немски базар извън Германия и Австрия.

Както и в други градове в Германия, така и във Франкфурт, коледните базари затварят преди същинските празници Бъдни вечер и Коледа. Тазгодишното работно време във Франкфурт е от 23 ноември до 22 декември всеки ден от 10 до 22 часа, в неделя – от 11 ч.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Най-добрият начин да излезем от тунела е да минем през него.
Робърт Фрост


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!