петък, 29 септември 2023
Начало » Изкуство и книги » Театър и музика » Кореспонденции » Свят
Европейските културни дни представят „Пъстроцветната България“

Детският хор на Българското национално радио с ръководител Венеция Караманова и Мария Радоева (сопран) ще изпълнят класически мелодии и народни песни, повеждайки публиката на вълнуващо и вдъхновяващо пътешествие през вековете.
15 октомври 2014, четвъртък
Ракурс

Във всяка от 28-те държави членки на Европейския съюз има много талантливи хора на изкуството, които се радват на международно признание. Европейската централна банка си е поставила за цел да представи някои от тези таланти във Франкфурт, в тясно сътрудничество с колеги от националните централни банки на държавите членки.

В своите държави централните банки познават отлично картината и поддържат тесни контакти с хора от най-различни социални кръгове.

Това е голямо предимство за гражданите на Франкфурт и региона Рейн-Майн, защото Европейските културни дни на Европейската централна банка са възможни единствено благодарение на това задълбочено познаване на културния живот в цяла Европа.

Тази година в светлината на прожекторите ще бъдат хората на изкуството от България. Както и в предишните години, ще има разнообразна програма, която вероятно ще поднесе изненади на публиката.

От средата на октомври до церемонията по закриването на 12 декември това е единствена по рода си възможност да се запознаете с българската култура.

И този път водещо място в програмата ще заемат музикалните събития. До голяма степен това се дължи на факта, че музиката е изразното средство, което най-лесно преодолява езиковите бариери.

Концертът за откриването на Културните дни в Старата опера (Alte Oper) ще представи класически музикални произведения от български и други европейски композитори. Няколко дни по-късно таланта си ще демонстрират млади български музиканти. Традицията на страната в хоровото пеене ще намери израз в Благотворителния концерт в църквата „Св. Павел“ (Paulskirche) във Франкфурт, а любителите на джаза ще имат възможност да се убедят на две музикални събития, че този жанр се развива в България с много талант и вдъхновение.

Река Дунав свързва географски България със западната част на Европа.
Страната обаче има свои собствени фолклорни традиции, повлияни от византийската и османската епоха и дооформени в периода на Възраждането.

В програмата на Културните дни тези традиции ще бъдат представени ярко и впечатляващо чрез стари народни песни, танци, костюми и детски куклен театър. Особен акцент пада върху приемането на славянската азбука глаголица в България и създаването на кирилицата по време на Първото българско царство, както и върху разцвета на българската иконописна традиция.

Европейските културни дни, 2014 ще разкрият България като страна с дълбоки корени в европейската култура.
Медийни партньори на Европейските културни дни на Европейската централна банка 2014 са: hr2-kultur, das Kulturradio des Hessischen Rundfunks • Ströer Deutsche Städte Medien, Frankfurt



Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Няма пряк път до мястото, където си заслужава да идем.
Бевърли Силс


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!






Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!