събота, 19 юни 2021
Начало » Страната » Политика
ДПС и тайната на неговия успех

28 октомври 2014, вторник
К. Вютрих
Източник: Дойче веле

ДПС е партия със съмнителна репутация, но това очевидно не е пречка - властта на Движението не отслабва. Каква е тайната на неговия успех? Отговор на този въпрос търси репортаж на швейцарското радио SRF.

Кърджалийското "Водно огледало" е един от най-престижните проекти на ДПС - партията, която вече 25 години задава тона в 50-хилядния град. Но този проект си има и много противници. Един от тях е бившият директор на Историческия музей Павел Петков.

"Те се интересуват от мащабни инфраструктурни проекти, защото там става голяма далавера", казва Петков пред репортер на швейцарското радио SRF. Първоначалната цена на строежа беше 8 милиона лева, накрая обаче набъбна десеторно, разказва Петков, а един друг противник на проекта, студентът Ерсун, споделя, че кърджалийското "Водно огледало" не е донесло никакви ползи на многото безработни в града:

"При такива проекти винаги предварително се знае на кого ще бъдат възложени строителните работи", казва Ерсун. В централата на ДПС в Кърджали срещаме Хасан Азис, който вече повече от 10 години е кмет на града. Той защитава проекта:

"Нашето "Водно огледало" не е лош, а точно обратното - един добър пример за проекти в инфаструктурата. Откакто е изградено, в района вече няма наводнения - за разлика от много други места в страната, където дори имаше човешки жертви. Освен това постоянно ни контролират. През последните седем години са извършени общо 350 проверки от официалните български власти и европейските институции. Аз съм най-изкъсо следеният български кмет", уверява Азис.

На какво се дължи лошият имидж на ДПС?

Откъде идва лошият имидж на ДПС? - пита по-нататък в репортажа си швейцарският журналист Кристоф Вютрих. И предлага следния отговор: лошата репутация на тази партия се дължи най-вече на скандалите около бившия лидер Ахмед Доган и медийния магнат Делян Пеевски, който в репортажа е наречен "най-омразния български политик".

Швейцарското радио цитира и Красен Станчев от софийския Институт за пазарна икономика, който застъпва мнението, че ДПС в никакъв случай не е по-корумпирано от другите политически сили. Истинският проблем на Движението е другаде, казва Станчев:

"Много от лидерите на ДПС са свързани със структурите на бившата Държавна сигурност. При Движението тези обвързаности са по-силни, отколкото при другите партии. Има и още нещо: в лицето на турското малцинство ДПС си има твърд електорат, поради което почти не му се налага да се конкурира с другите". В това отношение Движението е максимално улеснено от останалите партии, които не се интересуват особено от турските избиратели. Така те оставят грижите за турското малцинство изцяло в ръцете на ДПС, макар че по закон партиите на етническа основа са всъщност забранени.

Рецептата на ДПС

Но защо избирателите от турското малцинство вече толкова много години гласуват все така масово за ДПС? И защо тази партия продължава да си няма сериозна конкуренция?

Защото ДПС държи здраво контрола в районите със смесено население - така, както навремето правеше и Комунистическата партия, казва студентът Ерсун:

"Строителната фирма, в която работи баща ми, беше на косъм от фалит, защото нямаше поръчки. После беше купена от човек на ДПС и сега фирмата отново работи и дава заплати", разказва студентът.

ДПС има и друго "оръжие": партията не спира да припомня на местните хора събитията от 1980-те години, когато се стигна до насилствената смяна на турските имена. Страхът, че това може да се повтори, очевидно оказва въздействие и придърпва хората от турското малцинство още повече към "тяхната" партия ДПС.

Дисциплина и насаждане на страх - това е рецептата, която гарантира успеха на ДПС.
"Даже и магаре да сложат в листите си, то ще бъде избрано", казва по този повод бившият шеф на Историческия музей в Кърджали Павел Петков.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Ако успееш да прекараш един съвършено безцелен следобед, по съвършено безцелен начин, значи си се научил да живееш.
Лин Ютанг


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!