петък, 29 септември 2023
Начало » Кореспонденции » Свят
Европейската централна банка открива официално новото си седалище във Франкфурт


Фото: www.wikipedia.org, Simsalabimbam
18 март 2015, сряда
Вилизара Анталавичева

Днес е тържественото откриване на новата сграда на ЕЦБ във Франкфурт на Майн. Досегашното седалище бе също в немския метропол.

Изграждането на иновативната постройка започна през февруари 2010 година, на терен в непосредствена близост до реката. Служителите на ЕЦБ се преместиха още през ноември 2014 година в новата централа, която представлява двойна кула, висока 185 м. и 165 м. Разходите по модерната сграда са изчислени на 1,3 милиарда евро. Архитектурата е продукт на интернационално дейното австрийско авантгардно бюро Coop Himmelb(l)au.

По повод празничното откриване на небостъргача са поканени редица известни гости от обществеността, както и от областта на политиката и икономиката. В ЕЦБ днес е редовен работен ден. Заради това в сградата се намират и до 2800 служители.

Хиляди демонстранти от цяла Европа придружават официалното събитие и блокират улиците около новия небостъргач във Франкфурт. Редица протести са обявени от месеци и, както подобава, официално регистрирани – срещу финансовата политика в Европа, силата на капитала, както и в знак на солидарност с населението на Гърция. По предварителни данни са обявени общо 16 митинга, очакват се около 10 000 демонстранти. Въпреки че протестите са официално регистрирани, община Франкфурт не е дала своето разрешение да бъде блокирана банката. Сборният пункт е на площад Рьомер в 17 часа, откъдето демонстрантите ще продължат към Старата опера, а преди това в 14.00 часа ще се държат речи.

Франкфуртските пазители на реда са предприели обстойни предпазни мерки за безпроблемното протичане на мероприятието, за сигурността на всички участници. По улиците около новата сграда се очаква през целия ден международна комбинация от гости, любопитни посетители и активни демонстранти. Освен с видимо присъствие, полицията информира по различни пътища, например с листовки в пощенските кутии, жителите на квартала, в който се издига нестандартната нова постройка на ЕЦБ. Около сградата е изградена обезопасяваща зона с полицейска ограда. Живущите и работещите в квартала имат право на достъп с документ за самоличност.

Въпреки взетите мерки за сигурност, в центъра на града цяла сутрин има случаи на вандализъм - подпалени коли, счупени прозорци и др., част от градския транспорт е спрян превантивно.

Организацията Blockupy подготвя от месеци широко мащабна обсада в района в знак на протест срещу институцията, по повод откриването на новото седалище. С виртуални и писмени съобщения членовете на организацията привличаха интернационално внимание и агитираха за сътрудничество. Всеки заинтересован можеше да се регистрира Online. Още през 2012 и 2013 година Blockupy активно проведе протести във Франкфурт срещу финансовата политика на ЕЦБ.

Масовата блокада днес не е нелегална и не цели ескалация. Въпреки това възможен физически конфликт на територията на Франкфурт не се изключва от властите. Често се е стигало до сблъсъци по време на демонстрации на различни организации през последните години. Международната акция на Blockupy е разнородна, с правостоящи и седящи участници, с музика и уличен театър, с тематични предмети и знамена. Обсадата стартира в 7 часа днес сутринта и ще приключи по предварителна информация в 19 часа.

Едно необичайно съвпадение - в Хесен в Германия се провеждат днес матурите по математика. Наложи се превантивна евакуация на около 100 абитуриенти от училищна сграда, която се намира в непосредствена близост до новата ЕЦБ-постройка. За децата е важно да пишат на спокойствие. Кръжащите над терена хеликоптери, както и кънтящите по улиците високоговорители на английски, немски, италиански и др. езици, бяха обявени предварително.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Microsoft догонва Apple
Български океанолози се борят срещу цунами
20 години световна мрежа
Над 1000 метра ще бъде най-високата сграда в света
Аштън Кътчър е новият Чарли Шийн
„Мръсни танци” пак изгрява
Берлин ще замълчи за минута
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
София Копола отново пред олтара
Стив Джобс се оттегли

Компасът на мъдростта

Традицията не е завършек на миналото, а жива сила, одухотворяваща съвременността.
Игор Стравински


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!