четвъртък, 20 юни 2024
Начало » Кореспонденции
Откриха българския щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ - 2016 в Берлин

16 януари 2016, събота
Иван Лазаров
Източник: Агенция Фокус

Официално бе открит българският щанд на най-голямото в света изложение за земеделие и храни „Зелената седмица“ – 2016, провеждащо се в Берлин, Германия.

На откриването присъстваха българският заместник-министър на земеделието и храните Васил Грудев, федералният министър на земеделието и прехраната Кристиан Шмид и посланикът на България в Германия Ради Найденов, народният представител от ПП ГЕРБ Мария Белова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, експерти от МЗХ, както и много гости на форума.

За първа година партньор е страна от Африка - Мароко, а форумът се провежда под мотото „Светът е възможен без глад”.

Изложението отвори врати за 81-ви път, а в него участие взимат над 1600 изложители от 70 държави, които представят своите характерни продукти в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост.

Страната ни представя собствен щанд за 27-ми път.

Тази година той е разположен на площ от над 140 м./кв., на които своите продукти са изложили 18 фирми – земеделски производители.

Асортиментите, които предлага българският щанд включват: вино, ликьор от роза, розова ракия, био-сокове, лимонада, локум, сладка, екологичен мед и много други. На щанда са представени и защитените месни храни с традиционни наименования и запазени географски указания - „Панагюрска луканка”, филе „Елена“, роле „Трапезица“,„Кайсерован врат Тракия” и други. От млечните продукти на щанда присъстват био-краве кисело мляко, био-краве сирене, българско краве, овче и козе сирене и кашкавал от овче мляко.

„Тази година сме се постарали той да бъде с високо качество, а витрините на щанда да предлагат качествени български продукти. Тази витрина ще даде възможност за на нашите производители и на българските стоки да стъпят, както на германския, така и на световния пазар. Това е основната цел на участието в такъв вид форуми”, заяви заместник-министър Грудев след откриването на щанда.

Той обяви, че е провел среща с представители на големи германски търговски вериги, на която е взето решение за откриването на специални щандове в тях, на които ще бъдат промотирани български продукти.

Според заместник-министър Грудев, организирането на такива щандове ще започне през месец април и ще носят наименованието „Българска седмица”.

„Всичко се свежда до избора на потребителите, но когато ние предоставяме качествени продукти и те са промотирани добре – активно и атрактивно, считаме, че всеки консуматор би отразил качеството на продуктите ни”, поясни заместник-министърът.

По думите му, основният интерес на германските потребители е насочен към българското вино, но млякото и млечните продукти, меда и традиционните месни специалитети също са широко застъпени на немския пазар.
Той поясни, че на тези щандове традиционно ще присъства и всички продукти, които са свързани с розата и розовото масло.

Заместник-министър Грудев обяви още, че МЗХ ще стартира обучителна кампания чрез посещения на български фермери в работещи германски организации на производителите. Според него спецификата на кооперирането в България е натоварено с негативизъм от историческа гледна точка, но в тази област опитът на големите германски кооперации може да бъде от полза за страната ни.

„За малкия земеделски производител, който няма определена ниша, в която да се позиционира, единствения шанс е да се организира в групи производители”, посочи Грудев и поясни, че обединяването на производителите по групи може да става единствено доброволни и държавата не следва да се намесва в този процес.

В рамките на форума, Българската агенция по безопасност на храните и Федералния институт за оценка на риска в Германия подписаха споразумение, с което се предоставя на българската страна оборудване за анализ на качеството на храните.

Предоставеното оборудване е дълъг списък от лабораторни уреди, които ще подпомогнат работата в лабораториите на БАБХ, в които се изследва качеството на храните, предлагани на българския пазар. Споразумението бе подписано от директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев и представляващият института проф. Райнер Витковски.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Пътят към къщата на приятел никога не е дълъг...
Датска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!