вторник, 27 февруари 2024
Начало » Бургас » Страната » Свят
Групи за самопомощ при хазартен проблем връщат посоката


Фото: Smile G Photography
22 май 2016, неделя
Кристина Ингилизова

Хазартът съществува от векове. Адреналинът от него е познат, както и щетите, които оставя след себе си. Какво обаче подтиква към него? Какво носи на играещия, за да се остави в ръцете му?! Кога се ражда зависимостта и как да се избавим от нея? Да си Горе и да си Долу. Да си забравил за времето. Да си забравил за себе си. Да рискуваш с всичко. И да губиш Повече от това. За загубите и истинските печалби, тогава, когато избираш да заложиш на себе си и спреш да вярваш и разчиташ на случайността.


Десислава Славова и Даниела Пенева ще дръпнат завесите на проблема и ще поставят светлина на пътя към справянето и връщането от хазарт към живот. Защо точно те? И какво е "Заложи на себе си"? Деси и Дани знаят, създават и... вдъхновяват. Организатори на групи за себепомощ при хазартен проблем в Бургас, приятелки и рамо за другите. Десислава е магистър-психолог с дългогодишен опит в работата със зависимости, Даниела е консултант с личен опит, мотиватор и... пламък в идеята. Обединявайки качества, усилия и хора около себе си, те връщат надеждата за промяна и пълноценен живот без игра на цифри, триене на талончета, вяра в ламарини и в нереалности. Предоставят на хората с хазартен проблем успешна алтернатива за справяне. От хазарт към... живот...или просто как да заложим на себе си?

Разкажете ни как се роди идеята?


Деси: Идеята се роди вследствие на борбата със зависимостта на член от екипа. Търсейки професионална помощ и опирайки се на здраво приятелство и ново виждане за живот, започнахме работа по проекта - групово и чрез „Заложи на себе си”, което се превърна и в мото, движещо ни непрекъснато напред.

Каква е целта на инициативата Ви?

Деси: Наша цел е да предоставим на хората с хазартен проблем и техните близки успешна и устойчива алтернатива за справяне, а именно обединяването им в група за себепомощ. Искаме да им предложим нашите опит, професионализъм и подкрепа, за да преодолеят зависимостта си и да подобрят качеството си на живот.Десислава Славова

Какво точно представляват групите за самопомощ?

Деси: Това са групи от хора с общ проблем /зависимост, жертви на инциденти и др./, които посредством регулярни срещи споделят своя опит, преживявания и успешни модели за справяне. Средата е подкрепяща, приемаща и комфортна. Групата има собствени правила и динамика на взаимоотношенията. Участниците стигат до самооценка, самоопределяне, организиране на ресурсите, справяне със ситуации, свързани с проблема.

Срещите на нашата група за себепомощ са веднъж седмично. По време на сеансите разглеждаме различни теми, свързани с хазарта, опитваме се да се подкрепяме, да се учим от положителния опит и разбиране на човека до нас, разрешаваме различни казуси, справяме се с различни положителни и отрицателни емоции и се учим отново да се радваме на живота без зависимост.

Какво е хазартна зависимост?

Дани: Хазартната зависимост е хронично, рецидивиращо заболяване. Подобно на други хронични заболявания, може да се живее пълноценно, стига да е настъпил отказ от игра и човекът да е в ремисия. Налагайки промени в начина си на живот и спазвайки определени норми (както при много заболявания се отказваме от изградени навици) може да се продължи успешно в посока подобряване качеството на живот. В първоначалния период на осъзнаване съществува вярването "Нямам воля", но за каква воля можем да говорим при заболяване?! В психологичен аспект, хазартната зависимост е равносилна на хероиновата. Даниела ПеневаЛипсата на вещество не я омаловажава. Хората често казват: "Какво толкова, просто не ходи/не залагай!" и не виждат какво всъщност стои под подтика за игра.

А какво стои всъщност под желанието за игра?

Дани: Зад всяка зависимост стои нещо много по-дълбоко и важно... "тя" не е прах, течност, игла или рулетка. Нуждата да бъдем чути. Нуждата от любов и разбиране. Нуждата да решим проблемите вътре в нас, извън нас. В основата на пристрастеността към хазарта доста специалисти посочват, че стои липсата на обич, както и липсата на други удоволствени изживявания. Много хора залагат поради желанието си да избягат емоционално от депресията. При жените това е по-разпространения модел. Някои от играчите търсят адреналин и рязка промяна в настроението, прилив на сили черпят с поредната си игра. Понякога потребността от залагане е следствие на загубен контрол или желанието за упражняване на контрол и подчиняване дори на случайността. Хазартът НЕ е финансов, а емоционален проблем. Обхваща всякакви социални и професионални групи. Парите тук, колкото и да си мислим, че имат значение, са изгубили своето. На брояча стоят цифри, но за нас те са точки.

Какви форми на залагания съществуват?

Деси: Формите са най-разнообразни. Всички варианти на лотария, спортни залагания, конни и кучешки състезания, online залагания, покер, рулетки и ротативки и др. Някои от тях изглеждат невинни и легални, но водят до пристрастяване.

Кои са характерните черти на хазартнозависимия?

Дани и Деси: Хазартнозависимият поставя силно внимание върху материалния свят, парите за него (извън играта) са изключително важни и често тази мисъл за тях се пренася в залагането. Работохолизмът е също друга тяхна характерна черта, както и нарцистичността. "Аз съм по-различен" фигурира във всяко изречение за себе си и проблема. Истината е, че за зависимия винаги стои "Още" и "Само малко". Идеята за Големия Джакпот е всекидневие. Зависимите имат своите "техники и ритуали", например: "Мистерията миналия път падна в началото на границите си, сега ще се падне към края.", "Като сменям машинки и игри ще надлъжа съдбата.", "С този пуловер винаги печеля." Кръстенето, носенето на амулети и "сделките с Бога" не са нещо непознато за тази атмосфера.

Нещо повече за симптомите на хазартната зависимост?


Деси: Ясни признаци за хазартен проблем са непреодолимото желание за игра и отделяне време в мисли за "стратегии за печалба". Увеличаване честотата на игра и залога, с който се играе. Гонене и вярване в Голямата печалба, рискувайки все повече и повече. Губене на контрол и представа за време, ангажименти, задължения. Лъжи, осигуряващи време и пари за игра, настроения, определящи се от това дали сте на плюс или минус... Дори мисъл за теглене на кредит, "заемане" от служебни пари, залагане "временно" на вещи е повече от показателна. Стресът непрекъснато се появява, заедно с липса на сън, липса на апетит, занемаряване на външен вид, дом и ангажименти. Депресия, апатия и безразличие към заобикалящия сят. Настъпват финансови, семейни, личностни, професионални и здравословни проблеми.

Как се отключва хазартен проблем?

Деси: Първата печалба е първата сигурна загуба и в почти всички случаи тя е водеща при отключването на проблема и срива впоследствие. Колкото и да "имаш късмет", правата винаги се движи надолу, стане ли въпрос за хазарт.

Каква е първата крачка, която трябва да извърви зависимият от хазарт?

Дани и Деси: Първо и основно - ПРИЕМАНЕ. Приемаш, че имаш проблем. Приемаш, че има решение и го търсиш. Задължително трябва да имаш мотивация. За съжаление в повечето случаи мотивацията идва след поредица от загуби в различни сфери на живота или вследствие на натиск от страна на близките, които също са засегнати от проблема. При голяма част от хората влошаването настъпва плавно, включително и здравословно, преди да са готови да признаят загубите и да поискат и да приемат помощ. В процес на "печелене" човек не осъзнава проблемността на ситуацията. Загубата може да бъде Голямата печалба, стига човек да е готов да я прегърне. При други осъзнаването не идва, на негово място стои "днес съм загубил, но утре ще спечеля" и това се превръща в начин на живот. Загубите се приемат като нещо в реда на играта и съществува вярването "Утре ще се избия". Приемайки и признавайки проблема, влизайки в структура и определен режим, можем да се справим. Хазартът, за играещия някога неконтролируему, вече никога не може да бъде контролиран процес. Първият залог след т.нар. "чист период" е като първата чаша алкохол за алкохолно зависимия. Важна е смяна на средата, пълна ангажираност, ясна равносметка за проблема, работа със специалист. Идеални в това отношение са групите за себепомощ. Самопомощта се основава върху неформални, непосредствени контакти. Като си помагат един на друг, хората започват да овладяват чувствата на страх, обърканост и безпомощност. В групите приемаш и разбираш себе си, приемаш и разбираш другите и... "Заедно можем!". Любима мисъл ми е някъде прочетеното: "Приятелството се ражда в момента, в който един човек казва на друг: „Какво! Ти също? Аз си мислех, че съм единственият”.” Има една известна мисъл от лекар: „Не е срамно да си болен, срамно е да не правиш нищо срещу болестта! Болестта е причина, а не препятствие и в никакъв случай извинение. Ние носим отговорност за себе си. И да е нелечима нашата болест, можем да се научим да живеем с този недъг. Трябва да разглеждаме страданието си като задача. Като задача да прекратим разбиването на живота си. Да започнем нещо ново. Да направим нещо за себе си.”, из книгата "Анонимни комарджии".

Отправете посланието си към хората!


Деси: Помагайте, помагайки си! Нека да открием заедно обратния път към света и близките си! Ние сме тук и сме готови не само да говорим по темата. Ние подаваме (и свързваме) ръце.

Групите се провеждат всяка сряда от 19 ч. в Бургас, жк „Лазур”, бл.130 (над бистро "Водопада"), с предварително записване на тел.: 0896 62 60 190896 62 60 19, Даниела Пенева и Десислава Славова. Пространство и супервизия – “Ка консулт”. Цена на посещение (90 мин.) - 15 лв. За връзка: bezkopcheta@gmail.com, FB: Заложи На Себе си.Сподели в социалните мрежи

Други интервюта

Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Борислав Чакринов: Не източваме бюджета, няма криминално престъпление
Хуан Антонио Берниер: Живеем в една фалшива демокрация
Светлин Русев: Ванга беше дар за България
Георги Дюлгеров: Батуми с амбиция да е лице на Грузия
Рада Чомакова: Музиката е свързана с човешкия пулс
Боян Биолчев: Писането ми е като игрите през детството
Проф. Ивайло Мирчев: Художниците трябваше да благодарят на Борисов, но не така
Стефан Командарев: 6 г. бях санитар в клиника, знам тъмната страна на живота
Аманда Бърел: В Истанбул се влюбих в исляма

Компасът на мъдростта

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват.
Елберт Хъбард


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!