четвъртък, 20 юни 2024
Начало » Бургас » Изкуство и книги » Театър и музика » Образование
“Нощ на театрите” в Бургас

19 ноември 2016, събота
Ракурс

Най-мащабното по своя обхват театрално събитие в България - „Нощ на театрите” - идва в Бургас на 19 ноември. Морският град за втори път ще бъде част от международната платформа Европейска нощ на театрите, която вече девет години се случва в редица европейски страни.

“Нощта” тази година ще се спусне в Бургас, заедно с артистите от Държавен куклен театър и Младежки експериментален театър към Национално училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров”.

Театралният маратон стартира с пиесата „Принцеса Квак” на режисьора Славчо Маленов. Публиката ще се потопи в един спектакъл – размисъл за любовта, която всяко човешко същество жадува. Заедно с Принца и неговото любимо момиче, зрителят ще премине през много изпитания, ще се срещне с Духа на морето, Водната бабичка, Вълната, Водовъртежа и Островчето. Участват актьорите Ася Симеонова, Александра Грънчарова, Неделина Роселинова, Алекс Анмахян, Диян Русев и Делян Кьосев. Началото е от 11 часа в салона на Кукления театър.

Маратонът продължава в Залата на Музикалното училище с пиесата „ПУК” по Валери Петров. В нея участват децата от Театралната студия към Свободната школа на НУМСИ „проф. Панчо Владигеров”.

Една телефонна кабина на брега на морето. Лили, която си няма вълшебна пръчица, но си има харпунче. Ужасът на океана Хрили, който се римува с Лили и на когото тя е „почти, съвсем напълно безразлична”...  И огромна любов към живота, към децата, към приключенията, към приятелството е забъркал екипът на театралното представление с режисьор Христо Симеонов.

Премиерният спектакъл „Лудото хвърчило” от Борис Априлов е от 17 часа. Това е една пиеса за властта, която омагьосва всички които я докопат. И не могат да се спасят от лапите й, докато тя не ги отнесе, събори, подиграе или уплаши. Една случка, на която сме свидетели ежедневно от години насам. Сценографията и костюмите са дело на учениците от класовете по Сценичен костюм с преподавател Ваня Забунова, режисьор е Христо Хр. Симеонов.

В “Нощта на театрите” ще бъде открит и Отдел „Театър” към Библиотеката на НУМСИ „проф. Панчо Владигеров”, като началото ще бъде поставено с над 50 заглавия от българската и световна драматургия. 

Любов, поезия, музика, нежност и красота са подготвили създателите на музикално-поетичния спектакъл „...на някаква уличка с няколко думички...”.  

Хитовият спектакъл „Има ли смисъл да утепваме мечка?” от Панчо Панчев ще започне в 20 часа. Една комедия на режисьора Христо Хр. Симеонов, в която публиката ще разбере  какво е нужно, за да се прославиш – юначество или тапия? На кого издигаме паметници и кой ще ни избави от разбойниците? А на въпросите „Има ли смисъл, или нема?” и „Кога човек е жив, кога не е?” публиката сама ще трябва да намери верните отговори.

В спектаклите на училището по изкуства зрителите ще се насладят на актьорските превъплъщения на Стоян Величков, Ралица Николова, Мария Димитрова, Симеон Димов, Йордан Андонов, Мартин Йорданов, Христос Стаматиадис, Теодор Каракачанов, Петър Дичков, Стефан Куманов, Тодор Тодоров, Стивън Митев, Богомила Цекова, Галя Димитрова, Вяра Алексиева, Ксения Гребень, Йоана  Петрова, Кристина Станкова, Теодор Хараламбиев и Олга Дичева.

С реализирането на “Нощ на театрите” Бургас става един от 15-те града в България, които празнуват театъра по този атрактивен начин и му дават възможност да се „отвори” към публиката и да привлече млади хора. Градовете се превръщат в "сцени" и за няколко часа животът придобива други измерения.

Програма на “Нощта на театрите” - 19.11.2016 - Бургас
 

11 часа – “Принцеса Квак” - Държавен Куклен театър 
16 часа – “ПУК” – Зала Музикално училище
17 часа – “Лудото хвърчило” – Зала Музикално училище
18 часа – “Откриване Отдел ”Театър”” – Библиотека НУМСИ „проф. Панчо Владигеров”
19 часа – „...на някаква уличка с няколко думички...”- Зала Музикално училище
20 часа – “Има ли смисъл да утепваме мечка?” – Зала Музикално училищеСподели в социалните мрежи

Подобни новини

Кога учениците няма да стоят под прозореца на министъра
Още една детска градина обновена изцяло
8 медала за бургаски математици
Втора година българското училище във Франкфурт посреща първолаци
С Куросава в куфара към Англия
Най-старото училище в Бургас пое 95 първолаци
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Метрото като алтернативна артсцена
Деца обсадиха Ангелакова и Ешкенази
Бургаско училище с евронагради

Компасът на мъдростта

Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят.
Алберт Айнщайн


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!