понеделник, 15 юли 2024
Начало » Политика
Какво издаде Валери Симеонов

22 ноември 2017, сряда
Татяна Ваксберг
Източник: Дойче веле

Тези дни Валери Симеонов даде интервю, от което научихме много важни неща. Включително и за Борисов. А фактът, че въпросното интервю бе дадено за медия на Пеевски, още повече усилва думите на вицепремиера. Ето ги:

Благодарение на Валери Симеонов научихме нещо много важно: как точно се извършват уволненията на високопоставени политици.

Досега знаехме, че Бойко Борисов ги уволнява когато си реши, независимо от поста, който заемат. Това знание водеше до тревожното предположение, че страната се управлява с авторитарни жестове, размиващи границите между отделните власти.
Не знаехме обаче как точно се извършват тези уволнения и защо почти никога не водят до протести на отстранените.

"Хора, които имат съвест"

Сега обаче научихме как: Борисов просто им намеква, че ги лишава от подкрепата си, след което изчаква страхът от отхвърлянето да се задейства сам и да доведе до оставка.

Вижте какво казва вицепремиерът Валери Симеонов: високопоставените политици, “които имат съвест”, търсят подкрепа от Бойко Борисов и ако вместо подкрепа получат репликата “както решиш”, просто си тръгват.
Ако нещата действително се случват така, съвсем естествено е, че хора, отстранени по този начин, не биха тръгнали да шумят по медиите, не биха негодували срещу партийния бос и не биха писали статии в защита на разделението на властите.
Не би го направил и уволненият по този начин председател на парламента Главчев, защото и той е не жертва, а участник в цялата история:
Главчев е този, който е потърсил подкрепа от Борисов и така на практика е показал, че законодателната власт е в подчинено положение спрямо изпълнителната.
Той е този, който накрая е взел решение, изгодно за изпълнителната власт, а не съобразено с ръководения от него парламент.

Описанието, предоставено от Валери Симеонов, не е някаква пикантна подробност, а същината на управлението в наши дни. То разкрива и другата половина на явлението “пирамидална власт” - раболепието.
Фактор, без който нито един самодържец не би оцелял и минута на върха на пирамидата.

Интервюто е дадено от един видимо ядосан човек, чийто гняв обаче е насочен не срещу нарушаването на демократични принципи за разделението на властите, а единствено срещу факта, че това нарушаване се извършва еднолично от премиера.

По всичко личи, че Симеонов би желал нарушението да се извършва с негово участие.

"Изключително некоректно е!"

Вижте от какво е недоволен: “Изключително некоректно е аз да научавам от медиите за поредното освобождаване на човек, и то на председател на Народното събрание”.
И още: “Когато трябва да се отстраняват хора, Борисов го решава еднолично. Повтарям, че това е еднолично поведение, което е недопустимо в коалиционен формат. (…) “Ние сме пренебрегнати (...) обърнаха ни на безгласни букви в коалицията”.

Когато коментира намесата на изпълнителната власт в работата на законодателната, Симеонов е възмутен не от факта, че такава намеса се е състояла, а от обстоятелството, че намесата не е била потулена: “можеше да се видят с Главчев вечерта, а не в парламента”.

Недоволен е и от това, че Борисов е дал повод коалицията да бъде атакувана от БСП.

По същността на проблема - нито дума.
Но няма и смисъл.

Единственият терен, на който Борисов и Симеонов могат да се чуят един друг, е този на силата.

“Още утре мога да те сваля от власт, нали знаеш?” - това казва Симеонов на Борисов и неслучайно го прави чрез интервю за медия на Пеевски.

Само заради този факт би следвало да качим на степен всички тежки думи, с които Симеонов коментира поведението на премиера.

Мнозина наблюдатели вече обявиха предсрочните избори за неизбежни, защото виждат края на сегашната управляваща коалиция.

Коментира се най-вече ролята на Пеевски - фигура, известна с това, че поглъща властите, а не просто размива границите между тях, за да постави една по-високо от друга. Може и да е така.

Въпросът е има ли реален избор между Борисов и Пеевски и как да кръстим страната, ако отговорът е “не”.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Уорлик провери рентгените на ГКПП Малко Търново
Есета и дискусия с ученици за спасяването на евреите
Благодариха на бившата ГДР за Обединението
Дилма Русеф пристигна в София
София наравно с Рим, Париж и Лондон
Не секват съмненията за манипулация на предстоящия вот
Край на диктатурата в Либия
22 години надежда за демокрация
Щедри пари за археология вместо нефтената тръба
Бургазлии също на протест срещу ACTA

Компасът на мъдростта

Когато нищо не е сигурно, всичко е възможно.
Маргарет Драбъл


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!