сряда, 12 май 2021
Начало » Бургас » Море
20-годишният Радул Димитров извади кръста в Бургас


Фото: община Бургас
06 януари 2018, събота
Ракурс

20-годишният бургазлия Радул Димитров ще се радва на здраве и късмет през годината след като извади кръста от водите на Черно море.

Той е плувец и за втори път участва в традиционното спасяване на християнския символ, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Ритуалът беше извършен на Моста от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство. В спасяването на кръста тази година се включиха 56 души, сред които четирима американски военни. Най-малкият от ентусиастите бе на 16 години, а най-възрастният - на 65.

Хиляди бургазлии се събраха на плажа, на площадката при Морското казино и алеите на Морската градина, за да наблюдават отбелязването на светлия празник. Повечето от тях коментираха, че толкова хора за Йордановден не са се събирали от години, а плажът е пълен все едно, че е лято.

Отбелязването на Йордановден в Бургас започна с празнична литургия в катедралата "Св. св. Кирил и Методий". Храмът се изпълни с вярващи още от рано сутринта, които се помолиха за здраве и благополучие. След службата митрополит Иоаникий освети бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон.

В литийното шествие от храма до Моста, където бе извършен ритуалът за хвърлянето на кръста в морето, участваха много граждани и официални лица, сред които кметът Димитър Николов, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, депутати, общински съветници и общественици.

След края на церемонията кметът Николов поздрави имениците. "Пожелавам ви здраве, късмет и дълголетие. Поздравявам за смелостта и силния дух всички онези, които се включиха в традицията да скочат в студените води за спасяването на кръста. Носете с гордост имената си и нека в семействата ви има разбирателство, спокойствие и много любов", каза Николов.

Неизменна част от събитията за Йордановден в Бургас е изложбата на тримата именици - художниците Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов, която се откри в галерия "Богориди". Съвместната експозиция на тримата автори е озаглавена "Багри на Богоявление".Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Правете това, което обичате, парите сами ще ви последват.
Джон Кехоу


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!