сряда, 12 май 2021
Начало » Бургас » Море
21-годишният Йордан Господинов извади кръста в Бургас


Фото: община Бургас
06 януари 2019, неделя
Ракурс

21-годишният Йордан Господинов извади кръста при богоявленския ритуал, който сливенският митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство извършиха на моста в Бургас, съобщиха от пресцентъра на община Бургас.

Момчето работи в сферата на строителството и скача за разпятието във водата за трети път.

В спасяването на светинята тази година участваха 39 души. Най-възрастният от тях бе 66-годишният Васил, който от много години се включва в отбелязването на празника. В ледените морски води скочиха и двама 16-годишни младежи.

За поредна година Йордановден се превърна в един от най-масовите празници в морския град. Хиляди бургазлии се събраха на плажната ивица, алеите на морската градина и около Казиното, за да наблюдават спасяването на кръста.

Отбелязването на Йордановден започна с празнична литургия в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий". Храмът се изпълни с вярващи още от рано сутринта, които се помолиха за здраве и благополучие. След службата митрополит Иоаникий освети бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон. Строят на представителните военни блокове прие флотилен адмирал Мален Чубенков.

На церемонията присъстваха много официални лица, сред които кметът Димитър Николов, Севделина Турманова - заместник областен управител, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев, директорът на ОД МВР старши комисар Калоян Калоянов, народни представители, сред които Ивелина Василева и Диана Саватева, общински съветници и общественици.

Честването на Йордановден продължи с литийно шествие, което премина по централните бургаски улици и завърши на Моста, където бе извършен ритуала по спасяването на кръста.

И тази година тримата бургаски художници Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов посветиха на Йордановден своя обща изложба. Това е нейното 20-то издание и е озаглавено "Богоявление".

Кметът Димитър Николов поздрави тримата автори по повод празника и им пожела да радват жителите на Бургас със своето изкуство. "Нека всички да носим в себе си повече позитивни емоции и оптимизъм, да ни спохождат добри новини и всички хора да се радват на здраве и благополучие", каза кметът Николов при откриването на изложбата. В присъствието на свои почитатели и колеги тримата Йордановци пожелаха здраве и успехи на Бургас и неговите жители. Експозицията на имениците е подредена в галерия "Богориди" и съдържа десетки платна на различна тематика.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Правете това, което обичате, парите сами ще ви последват.
Джон Кехоу


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!