сряда, 12 май 2021
Начало » Бургас » Море
Яким Георгиев извади кръста на Йордановден в Бургас


Фото: община Бургас
06 януари 2020, понеделник
Ракурс
Източник: община Бургас

22-годишният Яким Георгиев спаси светия кръст на Йордановден в Бургас, а 34-годишният Мирослав Христов - в Крайморие.


Той скача за първи път, но се оказа по-бърз от 34-мата смелчаци, престрашили се да скочат в бурното море. Яким е родом от Бургас, но учи "Бизнес администрация" в университета в Кентърбъри, Англия. След като спаси светинята, той пожела на всички свои съграждани здраве през цялата година и да спазват българските традиции и обичаи.

Тази година ритуал за спасяване на кръста за първи път бе извършен и на новата лодкостоянка в квартал "Крайморие", където кръстът бе хвърлен от отец Стелиян Кунев, а най-бърз бе 34-годишният местен жител Мирослав Христов.

Четирима 17-годишни момчета от Бургас бяха сред най-младите участници тази година в ритуала по спасяване на разпятието - Галин Тарашев, Мартин Гаров, Михаил Кошничаров и Деан Велков.

Най-възрастен се оказа 51-годишният Шанън Джонсън - военен аташе в Посолството на Съединените щати. Заедно с него скочиха още двама негови колеги - Кари Джейкъбс и Остин Гълет. Списъкът с чужденците, които взеха участие в ритуала, се допълва от Роман Гребен от Руската федерация. Сред смелчаците тази година бе именикът Йордан Николов, двамата братя Мартин и Константин Гарови.

Тази година заради лоши метеорологични условия и безопасността на участниците, ритуалът по спасяването на Светия кръст се проведе от брега до Моста.

Честванията за Йордановден започнаха още в 08.30 часа с празнична Света литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". В 11.15 часа на площада пред църквата бяха осветени бойните знамена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас бе отслужен водосвет.

Въпреки неблагоприятното зимно време, по традиция стотици бургазлии се включиха в последвалото литийно шествие от площада до Моста, откъдето наблюдаваха Спасяването на светия кръст.

След ритуала за Йордановден, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общински съвет Севдалина Турманова, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Диана Саватева, народни представители от Бургаски регион, общински съветници и признателни бургазлии поднесоха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 172-годишнината от рождението на поета-революционер.

Традиционно бургаският Йордановден завършва в 13.00 часа, когато тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов -  откриват общата си изложба "Богоявление" в Галерия "Богориди".
"Tази изложба е един прекрасен подарък както към имениците, така и към бургазлии, които имат особена почит към изкуството. Пожелавам им още дълги години да се радват на здраве, успехи и признание", пожела кметът Димитър Николов на тримата именици.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

На България й е нужна морска стратегия и политика
Български океанолози се борят срещу цунами
Швейцарски българин иска да строи вятърни мелници под вода
Младите обсъждат силата и значението на Черно море
Подводницата „Слава” става музей
Няма подводница, няма и надуваема лодка
Проф. Иван Маразов открива кръгла маса „Морето – граница или врата”
Проф. Маразов: Конференцията да стане международна
19-годишният Найден Спасов спаси Светия кръст
Пак искат да ползват сероводорода в Черно море за гориво

Компасът на мъдростта

Където няма любов, там няма и смисъл.
Достоевски


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!